Az új nápolyi metró tervei több évesek, de szeptemberben átadták az Art Station projekt leglátványosabb állomását, amelyet azóta például a Telegraph is beválasztott Európa legizgalmasabb metróállomásai közé. Mi is késtünk, de íme egy giccses remekmű a maffiafővárosból.

Az Art Station projektbe olyan műveszeket vontak be eddig, mint Alessandro Mendini, Michelangelo Pistoletti, Sol LeWitt vagy Anish Kapoor - igaz, a hatalmas hírveréssel felvezetett Anish Kapoor-állomás késéséről nagy a hallgatás. Mindenesetre neves építészek és képzőművészek kollaborációja Nápoly legforgalmasabb, hétköznapi színterein szuper kezdeményezésnek tűnik.

Nem tudom eldönteni, hogy a Toledo állomás egy hatalmas akváriumra emlékeztet-e jobban, vagy egy videójáték díszletére. Úgy tűnik, hogy az építész, Oscar Tusquets Blanca életének leghosszabb varázsgomba tripje alatt tervezte ezt az állomást - és ebből az élményből minden reggel részesülhetnek kicsit a munkába siető nápolyiak. 

A Quartieri Spagnoli, az egykori spanyol negyed alatt megbújó állomás kurátora Achille Bonito Oliva volt, aki korábban a Velencei Biennálét is igazgatta, a dél-afrikai William Kentridge mozaikjai és Robert Wilson fénypanelei pedig szépen megtalálták a helyüket az állomáson. 

A szigorú építészetkritikusok biztos színpadiasnak és giccsesnek tartják - és lássuk be, valóban nem mentes a hatásvadászattól, de ha egyik reggel így fogadna a Dózsa György úti metrómegálló, nem érdekelne, ki mit mond - szeretném, úgy, ahogy van.