Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András

Kegytárgyas Feri vérbeli gyűjtő és giccsnepper. Rajongótábora széles: a katolikus lánynevelő intézet nevelőnője és Sickratman is nála vásárol. Mágneses Madonnák, keletnémet relikviák, családi ereklyék kerülnek a Facebookon üzemelő bolt virtuális kirakatába. Feri néhány hónap alatt branddé vált, karaktere mögött Dávid Ferenc szociológus, biopolitikai szakértő áll. Vallási giccsről, Szent Előbőrről és a tárgyakhoz fűződő ezoterikus kapcsolatáról beszélgettünk vele.

Kicsoda ez a Kegytárgyas Feri, és mennyire azonos veled?

Felvállalom Ferit, inkognitóról szó sincs. Nem egy skizo karakter, abszolút én vagyok, de közben ez egy játék is, amelyeknek a Facebook ad teret, ahol bármikor választhatsz egy másik identitást. Kegytárgyas Feri provokátor, rámutat a tárgyak bizarrságára, de soha nem bántó. A karakterében van valami nepperes jelleg, ugyanakkor kicsit papszerű is. Szereti a nőket, és van benne egy nagy adag társadalmi dac és magabiztosság. Egyértelműen nem hívő ember, de nem gonoszkodik, a tabu keretein belül lázadó.

Kattints a képre, és nézz még több kegytárgyat! Fotó: Hajdú D. András

Hogyan találkozott Feri a katolikus tárgykultúrával?

A nagymamám néha elvitt templomba, amelyet szép és illatos helynek találtam, aki pedig középen beszélt, elég menőnek tűnt. Nem emlékszem, hogy valaha hittem volna, teljesen pogány vagyok. Az első kapcsolatom a kegytárgyakkal, amikor a szomszéd Erzsike néni - akihez rendszeresen jártak egyházi emberek - valamiért a fejébe vette, hogy belőlem pap lesz, és megmutatta a szentképeket. "Nézd, kisfiam, ezek a bárányok, ezek vagyunk mi" - mondta. Ez volt az első találkozásom a bárgyú, ám vérprofi katolikus marketinggel. A katolikus kegytárgyakat nem nehéz megfejteni.

Mi mozgatja a katolikus giccsipart?

A katolikus kegytárgykultusztól soha nem voltak idegenek a szélsőségek. Gondolj a Szent Előbőrre, amely lényegében Jézus fitymája, és a legértékesebb ereklyének számított a középkorban, de a kezéből kihúzott szögekkel is gyakran üzleteltek a régi korok nepperei. Ma sem idegen a biznisz az egyháztól, például Szent Péter bilincseit egy euróért világítja meg a fény a római templomban. Különösen szeretem a Kínából érkező katolikus tárgyakat, valahogy nem sikerül teljes egészében dekódolniuk a jelentéseket, mindig van benne valami bizarr módon kultúraidegen - megvannak a kötelező elemek, de valami nem stimmel.

Kattints a képre, és nézz még több kegytárgyat! Fotó: Hajdú D. András

Láthatóan nem csak a katolikus tárgyak érdekelnek. Mit gyűjtesz még?

Más vallások kegytárgyai nem nagyon érdekelnek, mert a tárgykultúrájuk nem elég bizarr. Szeretem a beteg tárgyakat, igazából mindent, aminek van valami rejtett különlegessége, amit meg tudok mutatni. Az olyan bizarr dolgok, mint az embert formázó dugóhúzó, aminek a gerince kihúzható - lenyűgöznek. A katolikus giccsen kívül érdekelnek a helyi jelentőséggel bíró emléktárgyak, amelyek vágynak vissza a szülőhelyükre. Biztos vagyok benne, hogy a berlini tévétorony szobra hozzásegíti új tulajdonosát, hogy eljusson Berlinbe. Egyébként a keletnémet nosztalgia is nagyon közel áll hozzám.

Milyen egy tárgy útja Kegytárgyas Feri világában?

Nagyon jó élmény, amikor megtalálnak a tárgyak. A gyűjtést nem most kezdtem, nagyon régi történet, amely egy Tilos Rádió stúdióban felbukkanó Szűz Mária-képpel kezdődött. Mostanában rákaptam a bolhapiacozásra is, szeretek rácsodálkozni, milyen képtelenségeket adnak el. Soha nem rohanok ki hajnalban turkálni, mert ami nekem kell, az úgyis megvár.

Mennyire nehéz elengedni a tárgyakat?

Bevonzom a tárgyakat, amelyek aztán továbbmennek. Felismerem az új gazdájukat, a szintén felismerik a tárgyat, amely egyértelműen őket kereste. Ez egy metafora, a tárgyak nem élnek, szükségük van rám, aki összehozza ezeket a találkozásokat. A tárgyaknak jelentős részét nem akarom elengedni, vagy nagyon drágán adom őket, mert bizonyos darabok csak magas árért cserébe tudnak eltávolodni tőlem. Viszont ha mégis meglátom valakiben a tárgy gazdáját, akkor hajlandó vagyok nagyobb engedményeket tenni. Nekem a piaci szempontok mellett az a legfontosabb, hogy a vevő megbecsülje a tárgyat. Főleg, hogy olykor a családban fellelt tárgyakat is újra a hullámra bocsátom, elengedve gyerekkori emlékeket.

Kattints a képre, és nézz még több kegytárgyat! Fotó: Hajdú D. András

Hogyan adod át a tárgyat, postán küldöd?

Személyesen viszem el a megbeszélt helyre. A kapcsolatteremtés fontos, olyan helyekre visznek el a tárgyak, ahol korábban nem jártam, olyan emberekkel hoznak össze, akikkel amúgy nem beszélnék. Szeretem a tárgyak és gazdáik találkozását.

Meddig lehet izgalmas Kegytárgyas Feri figurája, hová tud ez kifutni?

Szeretnék egyszer egy olyan szekciót indítani, amely karakteres tárgyakat kínál házioltárokhoz. Érdekel a szociális ezotéria - olyan tárgyakat is kínálnék, amelyek azt a képet hívják elő, amit szeretnél elérni, vagy emlékeztetnek egy tulajdonságodra, amelyen dolgoznod kell. Meglátjuk, mennyi van a karakterben, lehet, hogy Kegytárgyas Feri egyszer csak kilép a Facebook otthonosságából, és várostörténeti sétákat kezd szervezni.