Nem az első alkalom, hogy a Wallpaper magazint nézegetve Perlaki Márton képeivel találkozunk. Az egyik legjobb divatfotósunk ezúttal a januári lapszámba készített egy divatanyagot. 

A koncepció szerint ismert divatházak, illetve tervezők ajánlottak egy-egy fiatal designert az új generációból. Például a Kenzo Jin Kay-t választotta, akinek a neve többek közt onnan lehet ismerős, hogy tavaly ő nyerte a Parsons legjobb női öltözéktervezőjének járó díjat. Jonathan Saunders, a tervezőzseni - akit diplomabemutatója után azonnal felkért Alexander McQueen, hogy tervezzen a következő kollekciójához - a Creatures of the Windet és Jordan Askill ékszertervezőt választotta. Érdekes, ahogy a "felfedező" és "felfedezett" szerepkörei öröklődnek a szakmában.

Perlaki Márton feladata az volt, hogy egy képen jelenítse meg az öltözékeket, ami könnyen megoldható volt, ha férfi és női kollekciók darabjai vegyíthetőek, vagy a ruhadarabok összepárosíthatók voltak egy öltözéken belül. A nehézségek ott kezdődtek, amikor két teljes női öltözéket kellett egy képen megmutatni, méghozzá úgy, hogy csak egy lány és egy fiú modell állt rendelkezésre.

A kulcs a tükörképekkel való játék volt: a fotózásra felépítettek egy apró tükrös szobát. Perlaki külön fotókat készített a direkt és a tükröződésben látható öltözékekről, a két képet pedig egy montázsban kapcsolta össze.

"Ezt a megoldást nemcsak olyan esetben használtam, amikor feltétlenül szükséges volt, hanem azokon a képeken is, ahol egy modell szerepel. Ügyeltem arra, hogy megmaradjon a kapcsolat a modell és tükörképe között, mégis ha jobban megnézzük a felvételeket, érezhető, hogy a szögek és a tekintetek irányai nem stimmelnek. Ez a legérzékletesebben azon a képen mutatkozik meg, ahol a fiú az előtérben egy székről emelkedik föl, miközben a háttérben a lány testtel az egyik tükörfal felé, fejjel pedig hátrafordulva a kamerába néz - a lány tükörképe valós önmagát nézi" - meséli Perlaki a 17. századi festészet kedvenc tükrös csalásait és a töredezett kubista képeket idéző sorozatáról.

Fotó: Perlaki Márton

Divatszerkesztő: Ursula Geisselmann

Haj: Szabó Ádám

Smink: Dele Olo

Díszlet: Robert Storey

Modellek: Ollie Henderson@Next, Malthe@Elite London