Idén ünnepli 5. születésnapját a Budapesti Építészeti Filmnapok. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ által 2007-ben kezdeményezett Filmnapok küldetése, hogy a film médiumát használva világítsa meg az építészet, a design és a városfejlődés legárnyaltabb folyamatait. Épületben laksz? Szoktál filmeket nézni? Akkor ezek a filmek téged is érdekelhetnek.

A négynapos esemény a 20. század egyik legnagyobb hatású építésze, Oscar Niemeyer portréfilmjével nyit, a  következő napok filmjei között pedig találunk a sivatagi építészetről, a megalopoliszok infrastruktúra-problémáiról, a tenger és a víz városi életben betöltött szerepéről, Hugyecz László shanghaji építészetéről, a kortárs építészet és várostervezés leginnovatívabb és leghírhedtebb példáiról, valamint Budapest jelenkori átalakulásáról szóló darabokat.

A Filmnapok továbbá kiemelten foglalkozik a lakatlan épületek kérdésével is: számos film szól arról, hogy mi történik egy-egy elhagyott irodaházzal, hotellel, városrésszel, amikor elveszti létjogosultságát. A vetítések és a rendezőkkel való beszélgetések mellett bemutatnak egy olasz élő építészeti video-jockey performanszot, valamint egy metró-túrával összekötött filmbemutatót a 4-es metró egyik épülő állomásán.

A Filmnapok egyik főszervezője, Polyák Levente összeállított nekünk egy kötelező menüt, de valójában nincs olyan film a fesztivál programjában, amit kerülni érdemes. 

1. Tér, föld és idő - Underground kalandok az Ant Farmmal

(Elizabeth Federici, Laura Harrison, 2010, 77')

Az Ant Farm a 60-as, 70-es évek avantgárd művészeti csoportja, rengeteg fiatal építész inspirálója. Köztéri happeningek felfújható buborékokban, művészeti kiáltványok, Cadillac Ranch, Apollo 11 űrhajó által inspirált ház – és mindez filmre véve. Az Ant Farm az underground kultúrába berobbanó építészeti-, performansz- és média-kollektíva volt, a bohóckodás és anarchista gerillaszínház úttörője, akik előkészítették az utat a szabadgondolkodók és művészek jövőbeli seregeinek.

Időpont: március 1. 21:00

2. Befejezetlen Itália

(Benoit Felici, 2010, 33 perc, színes, feliratos, olasz film)

A fiatal rendező diplomafilmjének témájául azt a több száz befejezetlen középületet választotta, amelyek egy igen sajátos építészeti stílust testesítenek meg Olaszország-szerte. A félbehagyott építmények egy bizonytalan, jövőjét nem ismerő, politikai korrupcióval terhes kor hagyatékai, melyek a saját fizikai határukon túlmutatva az emberi leleményesség színtereivé váltak. A befejezetlenség, mint a kreativitás forrása ennek a jelenségnek egy olyan hozadéka, amely mindenképp érdemes arra, hogy megfilmesítsék, ez esetben egy Itáliát átszelő utazásként. A film több alkalommal nyert hallgatói díjakat, valamint az elmúlt két év számos filmfesztiválján ítélték a legjobbnak rövidfilm, illetve dokumentumfilm kategóriában.

Időpont: március 2. 19:00

3. Városi mikrohelyek szociális élete – Az utcasarok

(William H. Whyte, 1988, 58 perc, színes, feliratos, amerikai film)

Részlet William H. Whyte szellemes és eredeti filmjéből, amely a városok köztereiről és arról, hogy mitől műkődnek egyes terek jól, míg mások kevésbé. A film New York egyik legmozgalmasabb terétől, a Seagram Plazától indulva vizsgálja meg a hely népszerűségének okait és hasonlítja össze más városi oázisokkal. Közvetlen megfigyeléseken alapuló, lebilincselő és informatív túra a városi tájról és arról, hogyan lehet a környezetet barátságosabbá tenni az ott lakók számára.

Időpont: március 3. 17:15

A fesztiválról minden infót megtaláltok a Kortárs Építészeti Központ oldalán.