A BME Építész Szakkollégium jóvoltából bemutatkozott a kultúrát fogyasztók új játszótere: az ingyenes Strike magazin – építészet okosoknak. Szép grafika és design van, csilivili és sok színes kép házakról nincs.

A május 14-i lapszámindító beszélgetés az őszinte Ki az a hülye, aki ma nyomtatott lapot indít? címmel futott. Tényleg, miért rugózunk, ha senkit nem érdekel itthon egy új kulturális print kiadvány? A Strike úgy érzi, van válasza. A Tiloson hetiBeton címmel műsort vezető Smiló Dávid főszerkesztő és Molnár Szabolcs, az Építész Szakkollégium vezetője mesélt az ezentúl félévente tematikus lapszámokkal jelentkező Strike-ról, amihez még a paintes Mondik Noémi is hozzátette a magáét.

Józan ésszel azt gondolnánk, hogy ha építészetről szeretnénk beszélni, akkor tulajdonképpen az épületekből érdemes kiindulnunk. Ne gondoljuk. A Strike-ot promózó rövid teaser videók tökéletesen összefoglalják, hogy ez a lap mennyire nem csak házakról akar szólni: kapunk az arcunkba látvány-rágógumit, Transformerst és Woody Allent. „Nem házakon keresztül szólunk az építészetről” – mondja Smiló Dávid. „A célunk az, hogy minél nagyobb perspektívában tudjunk megszólaltatni kulturális szereplőket a városi környezettel kapcsolatban. Ez külföldön – főleg nyugaton – nem újdonság, vannak nagy interdiszciplináris építészeti lapok. Velük versenyezni nehéz. Ami izgalmas lehet, hogy a miénk kelet-európai lap.”

A nyilvános felhívás és szerkesztői felkérések útján összeválogatott szerzők és gondolataik így Bécstől keletre fekszenek, a szövegek viszont rögtön angol fordításban is olvashatók. Egyszerű gondolat, amivel értelemszerűen megsokszorozódik a potenciális érdeklődők száma. „Egyértelmű volt számunkra, hogy angolul is meg kell jelennünk. Az építészethez kötődő magyar lapfelhozatalban nincsen erre példa, pedig önmagában szerintünk nincs értelme ilyen lapot elindítani. Most kezd felépülni, formálódni a nemzetközi hálózat, egyelőre Triesztből kerestek meg minket. New Yorkba is tervezünk eljutni, Bécs és a környező országok pedig adják magukat: a szakkollégium kapcsolatain keresztül tudjuk, melyik kulturális intézménynek, építész irodának vagy egyetemnek szeretnénk bemutatni a Strike-ot.”

Az építészethez tágabban kapcsolódó magazin ötlete még 2011-ben merült fel az Építész Szakkollégium falai között. A projekt bővülése (a most megjelent első, a szemét fogalmát feldolgozó lapszám közel száz oldalas) és a forráskeresés miatt telt el közben két év. „Mikor először ötleteltünk, még azt hittem radikálisan új lesz ez a kiadvány. Most már inkább egy nagy, bővülő csapathoz csatlakoztunk építészként. Sok kulturális kezdeményezés van, de mindenhol ugyanazokat az arcokat látom, van hová fejlődni.” Végül sikerült támogatást nyerni minisztériumi és BME szakmai pályázatokon keresztül. „Amíg pályázati forrásokból működünk, ingyenes lesz a lap, de tervezünk belépni a kulturális lappiacra. Nem szeretnénk abba a hibába esni, amit ez a terület hordoz. Igyekeztünk a földön járni és közérthető szövegeket lehozni. Nem szeretnénk, ha egyedül szakmabeliek tudnák élvezettel olvasni a magazint.” Addig rendben van, hogy nem csak építészeknek szól a Strike, de nem árt a bölcsész véna. A lap nem a nagyképes, színes-szagos építészeti magazinok számát növeli. Itt bizony betűk vannak, sokan.

A tartalomjegyzék ugyanakkor megnyugtató, nem szükséges az agysebészi összpontosítás. Major Balázs például az űrépítkezésekkor felhalmozódó szemétről, Nemes Z. Márió a szemét bujaságáról, Bőczén Árpád a szemét és a zene viszonyáról értekezik – és még irodalmat is kapunk. A Történetek rovatban megfér egymás mellett a szonett, a hajléktalan emberek méltatlan körülményeire figyelmet felhívó ingatlanhirdetés és a novella is. „Szövegorientált, elemző vonalat vettünk fel ” – mondja Molnár Szabolcs. „A féléves, nyomtatott megjelenéssel szeretnénk lelassítani a folyamatokat, hogy színvonalasan és holisztikusan tudjunk reagálni a jelenségekre, ne az aktuálisan felmerülő problémákon pörögjünk.” Smiló Dávid szerint az azonnal reagáló online tartalom felé irányuló folyamatok ma már nem olyan egyértelműek, mint az évezred elején. „Az online rendelkezik frissülési kényszerrel és ma már az a kérdés is felmerül, hogy mi értelme újabb hírportálokat indítani. Egy ilyen közegben szerintem most már nem az a lényeg, hogy milyen médiumon keresztül hozol létre tartalmat, inkább az, hogy a tartalom jó és fogyasztható legyen. Emellett tudatosan arra kell használni az adott médiumot, amire az alkalmas. Akkor az emberek keresni fogják.”

A szövegek műfaja és a rovatstruktúra az aktuális tematikától függően fog változni, a mostani témája a "szemét", a következő lapszámé pedig a "nyelv" lesz.

Az ingyenes Strike-hoz a következő helyeken juthatsz hozzá május közepétől: Fuga, Írók Boltja, Művelődési Szint, Design Terminál, ELTE Jegyzetbolt.