Nem csak a budapesti design hetet szőtték idén a lassulás filozófiája köré, hanem a pekingit is. Nem mondhatjuk, hogy a magyar fővárosban nincs értelme slow mozgalmakról beszélni, de egy olyan országban, ahol épp most tervezik megépíteni a világ legmagasabb felhőkarcolóját hét hónap alatt, kicsit mást jelent a hajtás - érthető, hogy a felelősen gondolkodók be akarják húzni a fékeket. Peking dimenziói szinte felfoghatatlanok, a kínai design hét is grandiózus esemény, de azért megkíséreltük kiválasztani az öt legizgalmasabb projektet.


Zhang Ke //// Village Mountains

A slow design alapelve visszanyúlni a hagyományokhoz és kézműves megoldásokhoz, és új közegben működtetni őket. Kézenfekvő, hogy az egyik legmenőbb fiatal kínai építész a természetközeli életmód által inspirált formákat fogja használni, Zhang Ke tornyai a hagyományos kínai tájból merítenek. A mű-hegyek tulajdonképpen olyan gigantikus világító installációk, amelyek semmiféle külső energiaforrást nem igényelnek. A fenntarthatóság gyönyörű felkiáltójeleiként állnak a világ egyik legkevésbé környezettudatos nagyvárosában.

John Short & Praline //// Color Space

Félszemmel hunyorogva akár Yves Klein-kiállítás is lehetne, de valójában egy izgalmas sound design, iparművészet és képzőművészet határán billegő projekt. Padlótól plafonig húzott áttetsző selymekre nyomott fotókról van szó, amelyeken különféle magasságú hangok által megrezegtetett festék pigmentek szóródását örökítették meg. Amellett, hogy hangok és színek közt teremtenek lenyűgöző kapcsolódási pontokat, a kínai falikárpitok hagyományát idézik. (Ha nem jelenik meg a videó, akkor ide kattintva is megnézhető.)

Wuhao curated shop

Aki azt gondolja, hog Pekingben nincs menő concept store, nagyon is téved. A Wuhao körülbelül száz izgalmas tervező munkáját árulja, és ráadásul nem akármilyen formában, a tulajdonos szezonról szezonra elég izgalmas installációt talál ki a tárgyaknak, kurátorként rendezi a tárgyakat. Ha valaki véletlen Dongcheng negyedben jár, nehogy kihagyja! Rengeteg képet találtunk a tavalyi kiállításukról is, és legszívesebben az összes képet feltettük volna - különösen a bútoroktól és ékszerektől állt el szavunk.

Maya Ben David & Xiao Tianyu //// How to…?

Az izraeli és kínai tervezőt "csináld magad" videók inspirálták - a YouTube ugyanis minden kérdésünkre választ ad, nincs olyan dolog, amit ne tanulhatnánk meg néhány perc alatt. Tehát különféle oktatóvideók instrukcióit használva hoztak létre bútorokat - például a Ming dinasztia hangulatát árasztó asztal és szék egy olyan filmre felesel, ami horgászokat tanít csali készítésére. Professzionális és amatőr határaival játszanak, ami elég izgalmas a kézműves technikák újrafelfedezésének korában.

Micro Macro //// CONtradition collection

Az olasz építészpáros tagjai - akik nem mellesleg Fuksas-tanítványok - két éve élnek Pekingben, és egy izgalmas bútorkollekciót mutattak be a designhéten. A hagyományos kínai tárgyak - például oltárasztal, lampionok, teasztal - szerkezetét értelmezik újra olyan anyagok bevonásával, mint az acél, az üveg és a beton. Az anyagok durvasága látványos kontrasztot alkot a darabok finom formai megoldásaival és kivitelezésével. Nagy kedvenc a lampionból kiinduló lámpa, amely csontig csupaszítja a tradicionális kínai világítótestet - hiszen éppen azt a részét - a színes rízspapírernyőt - veszik el belőle, amelyet korábban a tárgy lelkének gondoltunk.