Csináld magad mozgalom avagy buhera (ami nálunk kicsit mást jelent), ökodesign, városi kerékpározás és kertészkedés, lokális értékek felfedezése, hagyományok átértelmezése, egyszerű, low tech, kézműves megoldások újrafelfedezése, az újrahasznosítás lehetőségeinek kitágítása és társadalmilag elkötelezett tervezés: a Design Hét központi kiállítása (Élj lassabban! Slow design) azt mutatja be, milyen javaslatokkal állt elő a design a világ megmentésére az elmúlt öt-tíz évben. Azaz minden olyan törekvés, ami szembemegy a rövidéletű és felesleges tárgyak tömegtermelésével, a globalizációval és a környezetterhelő megoldásokkal egyesítette erejét a slow design ernyője alatt. 

Egy Hollandiában újrahasznosított anyagból készülő tárgy persze nincs látványos hatással a széndioxid kibocsátásra, és egy aszaló edény sem fogja felszámolni a rendkívül súlyos szociális problémákat Magyarországon. Ezek a tárgyak tehát gesztusok - jószívűek és szépek. Megnéztük a válogatást a Design terminálban, és kiválasztottuk a tíz kedvenc tárgyunkat!

Tom Loois /// Blank ways app

A navigációs programok általában arra törekszenek, hogy minél gyorsabb, rövidebb úton eljuttassanak a célunkhoz - a  világ egyik legrangosabb designakadémiáján Eindhovenben viszont nem így gondolkodnak a diákok. A Blank Ways app olyan helyekre kalauzol minket, ahol még soha nem jártunk, mindennapi rutinjainkat szeretné megtörni azzal, hogy olyan speciális útvonalakat ajánl fel, ahol még soha nem jártunk, hátha egy kicsit kinyitjuk a szemünket.

Piet Hein Eek /// Csővázas kollekció

A holland design egyik legérdekesebb figurája, low tech géniusz, aki úgy nyúl hozzá a durva, alacsonyrendű alapanyagokhoz, pofonegyszerű megoldásokhoz, hogy abból mindig valami jó sül ki. 2010-ben egy felújítás előtt álló ház komplett  vízvezetékekből épített bútorkollekciót. A 20. századi modern design egyik jellegzetes megoldására felesel: a csillogó króm csővázak esztétikája előtt tiszteleg. 

Design Drift /// Pitypanglámpa

A szintén holland csapat ikonikus tárgya a sok-sok száz pitypangból álló világítótest. Még mindig nem sikerült eldöntenem, hogy a preparált állatokhoz hasonló szupergiccs, vagy az idő megállításának szép metaforája a merevített pitypang szálak LED-re illesztése - mindenesetre most közelről megnézhetjük az apró áramköröket.

Trzy Myszy /// Három egér játékgyár

Ma egy gyerekszobában nem 10-15 játék van, hanem tárgyak százait, ezreit próbálja menedzselni a stresszes szülő, lapátolni lehet a műanyagot. A kimondhatatlan nevű lengyel design studió (illetve annyira nem is, ejtsd: tsi misi) visszanyúlt az alapokhoz - egy gyerekjátéknak nem kell bonyolultnak és drágának lennie ahhoz, hogy fejlessze a képzelőerőt és heteken át lekösse a kicsiket. Ki emlékszik arra, hogy vált a Videoton színes tévé doboza űrhajóvá?

Anna Haupt & Terese Alstin /// Láthatatlan kerékpáros fejvédő

A tavalyi év egyik legizgalmasabb projektje Svédországból arra a problémára keres megoldást, hogyan felejthetjük el a csúnya biciklis sisakot anélkül, hogy bajba kerülnénk. A láthatatlan gallér szenzoraival érzékeli, mikor kell kioldódnia - ha a kerékpáros hirtelen mozdulatot tesz, körülöleli a fejet és nyakat, hogy védjen az ütéstől.

Zdenek Vacek & Daniel Posta /// Virus

A cseh alkotók egy kémiai kísérlet révén alkották meg ezeket a darabokat - speciális sókat injekcióztak a kötelekbe, amelyekből lassacskán kristályok növekedtek, megtámadva a textilt. A tárgyak folyamatosan változnak, nincs végleges formájuk. Izgalmas dolgok történnek a kísérleti ékszer műfajában!  

Karina Marusinska /// Detriments

A jószívű lengyel tervezőnőnek valószínűleg túl sok Andersen-mesét olvastak gyerekkorában, és megsajnálta a porcelángyárak meddőhányóiban szomorkodó csorba csészéket és tányérokat. Ahelyett, hogy kétségbeesetten keresné a hiányzó darabokat, vagy próbálná elvonni a figyelmünket sérülésekről, a hiba válik a tárgyak díszévé - a sérülések színes mázbevonatot kapnak.

Pais Panni /// LightMe

A fiatal magyar tervező egy egyszerűségében csodás tárgyat alkotott - a tábortűz hangulatát idéző lámpa formája nem szigorúan meghatározott, sokféleképp összerakható, akárcsak egy nyaláb tüzifa. Otthonos darab, képes arra, hogy minden giccshatás nélkül utaljon arra a természeti szituációra, amikor tüzet kell raknunk sötétedés után, ha látni akarunk valamit. 

Ontwerpduo /// Paper Frame

Mieke Meijer holland tervező kitalált egy új anyagot, aminek a neve Newspaper wood - és az újrahasznosított matériákhoz képest meglepően jól néz ki. A fából papír lesz, a papírból fa - ez az egyszerű elv áll mögötte, jó nézni, ahogyan a magazinok lapjai újra színes évgyűrűkké válnak. Megmunkálható, csiszolható, marható, de a titkos receptet valószínűleg hét lakat alatt őrzik, ennyit a fenntarthatóságról. 

Tervhivatal /// Substitution

A közelmúlt egyik legizgalmasabb bútorprojektje a Tervhivatal építészeinek kollekciója, ami sajnos egyszeri és megismételhetetlen, ugyanis bolhapiacon talált régiségek kiegészítéséből született. Légies és gyönyörű darabok, amelyek békésen feloldják a magukban hordozott erős ellentéteket. Reméljük, készítenek még hasonló bútorokat!