Fotó: Pályi Zsófia

Péntektől jövő hét vasárnapig a designerek kapnak tíz teljes napot Budapesttől, hogy megmutassák, mit tudnak. A Design Hét évek óta hoz egy megbízható színvonalat, bár tavaly sokan úgy érezték, hogy túlzsúfolt a program, mintha a mindentlátó kurátori szem is túl engedékeny lett volna. Tehát érdemes erősen szűrni, ha nem akarunk tíz napig tornádóként száguldozni a helyszínek között. Segítünk pár tippel, hogy ne legyen kapkodás!

1. Élj lassabban! Slow design

A Nagy Központi Kiállítás pénteken nyílik, de nem kell kapkodni, még egy hónapig látható. És nem, a slow design nem azt jelenti, hogy hozzánk minden lassabban ér el. A slow design az egyik legkedvesebb - egyszerre racionális, de közben mégis hihetetlenül naiv - irányzata a tervezésről való gondolkodásnak. Házi megoldások, új kézművesség, alapvető környezeti és társadalmi problémákra választ kereső tárgyak, városi gazdálkodás: ezek a fő témák, sőt, az is kiderül, hogy az up-cycling az új re-cycling.

Kinek ajánljuk? 

Aki titkon reméli, hogy jön majd egy korszak, amikor az emberek megjavulnak, nem fognak annyit stresszelni, és széndioxidot kibocsátani. Vagy aki szeretne jövő nyárig feltöltekezni romkocsmákban csajozós menő szavakkal.

2. Best of Stilblog

Szombaton déltől éjszakáig a Stilblog foglalja el a Toldit. Érdemes korán menni, hogy még bőven legyen időnk átnézni a designblog kedvenc tervezőinek vásárát, mielőtt kezdődik a Cellux csoport öko-design workshopja. Ezután jön egy meetup blokk, többek közt Kőrös Bennel, aki elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi design díjat, a Red Dot best of the bestset, pedig még csak másodéves egyetemista. De ott lesz Káldy Juli cipőtervező és Laki Eszter is, aki mire kettőt pislogtunk, becsomagolta a várost jellegzetes grafikai megoldásaival, lásd Platz, Kolor vagy a legfrissebb Kispiac bisztró - finom papírok, nyomdázás, tiszta színek, átgondolt tipográfia. Új helyet tervezel nyitni a városban? Ott a helyed az előadáson!

Kinek ajánjuk?

Akiben a szimpla vásárlás lelkifurdalást kelt, amit egyéb élményekkel akar enyhíteni. Aki egy helyen akarja látni a város designtermésének színe-javát: Flatlab, YKRA táskák, Soulglobes ékszerek.  

3. Fiskars Design Village 

Senki ne érezze rosszul magát, ha eddig azt gondolta, hogy Fiskarsban ollókat és késeket gyártanak - hiszen ez így is volt egészen addig, amíg az üzemek át nem települtek máshová, és a szomorú, üres gyárvárost el nem foglalták a bohém tervezők. Az 1996-ban alapított fiskarsi kézművesek, designerek és művészek szövetsége furcsa kis közösség, aminek mind a százhúsz tagja Fiskars Village-ben él vagy alkot. Semmiképpen ne egy unalmas művészetelepet képzeljünk el. Az ő tárgyaikból álló utazó kiállítás szintén pénteken nyílik a Designterminálban, de nem csak ez a program érdekes, hanem a szombat esti Design Meetup is, ahol három fiskarsi előadó fogja megmutatni, mi foglalkoztatja leginkább. Élőben hallani őket valószínűleg mindig izgalmasabb.

Kinek ajánljuk?

Akiket boldoggá tesz, hogy a finnugor rokonság révén közelebb kerültünk a skandináv designkultúrához. Aki szereti, ha feltárul előtte egy izgalmas kis világ, aminek eddig létezéséről sem tudott. 

Túra /// Sármán Nóra, Flatlab, Je suis belle

Akit a designheti programokból csak a divat érdekel, annak egy háromállomásos túrát javaslunk. Vasárnap nyitva lesz Sármán Nóri showroomja a Keleti Károly utcában, ahol ha szerencsések vagyunk, találkozhatunk boldog menyasszonyokkal is. Szerdán a kálvin téri Flatlabben lesz nyitott nap, ahol Hencz Péter Bones című kiállítása nyílik, valamint két új kollekciót is megnézhetünk közelről - és a már korábban emlegetett Laki Eszter sztárlekvárjait lehet kóstolgatni. Pénteken pedig a ZONÁ-ban láthatjuk a Je suis belle és a Position közös bútorkollekcióját, ami most ért vissza a londoni design hétről. 

Túra /// Fabio Novembre, Design after dark

Azoknak is van egy speciális ajánlatunk, akiket a Design Hétből főként a szép férfiak és szép divattervező lányok érdekelnek. Kötelező a gyönyörű olasz designer Fabio Novembre előadása a MOMÉ-n, ahol esélyt adunk a tervezőnek, hogy ezentúl ne csak a popsi szék jusson róla eszünkbe, mégicsak a legkeresetebb olasz designerek egyike. Akik pedig inkább formatervező lányokkal akarnak ismerkedni szolid félhomályban, azok megtehetik a Gozsdu Manó Klubban rendezett öt napos fesztiválon a Design After Darkon, hétfőtől péntekig. 

+3 program strébereknek és lelkeseknek

Valószínűleg kicsit álmosító, de ha van türelmünk szövegeket bogarászni, akkor végül nagyon is érdekes építészeti kiállítás nyílik a Ponton Galériában gyönyörű fotókkal. Svájc. Fenntartható építészet. Színtiszta Nyugat!

Jövő csütörtökön indulnak a Kiskakas animációs filmnapok a Toldiban, színes-szagos nemzetközi szekcióval és MOMÉ-s vizsgafilmekkel, ami mindig nagy siker! Figyeljetek rá, hogy időben kell jegyet venni!

Nem képmutatás Food Designról beszélni, amikor tudjuk, hogy mennyi ételhulladék és éhező van a világon? A Slow food nem azt jelenti, hogy sokszor meg kell rágni az ételt? Ilyen kérdésekre keresnek választ a Fogasházban pénteken!