Patrick Dougherty melbourne-i ágas-bogas szentélye mindössze tíz tonna, szerényen húzódik meg a Flinders Street Station és a Szent Pál katedrális árnyékában. Napok óta nézegetem a fűzfa vesszőkből épült szentély képeit. Tíz dolog, amit megszerettem benne.

1.

Kicsinek és védtelennek tűnik az óriás acél, üveg, beton épületek mellett, de közben nagyon is erős egyéniség. Karakteres és bátor - nem fél sem a szupermodern, sem a tradicionális templomépület árnyékában állni.

2.

Nem csak azért érdekes az alapanyag, mert teljesen természetes - önmagában ezzel nem győzött volna meg. Ausztráliában azonban a fűzfa gyomnövénynek számít, nem igazán tudott beilleszkedni az ausztrál ökoszisztémába, üldözött bevándorló. Most pedig katedrális épült belőle.

3.

Az építményt tervezettsége ellenére tulajdonképpen spontán elemek sokasága alkotja, a véletlenszerűség szépsége tölti meg élettel.

4.

Ennek a katedrálisnak kifejezetten jól áll, hogy nincs benne egyetlen egy derékszög sem. Kicsit Van Gogh Auvers-i templomának kuszaságát idézi. 

5.

Egyszerre vigyázba vágja magát, és egyszerre grimaszol a valódi katedrálisok előtt. Nem kevés humor van benne - de ott van valahol a meghatottság is. 

6.

A világ leggyorsabban megépített katedrálisa! Innen, Budapestről nézve igazi csoda, hogy bármi elkészülhet három hét alatt. 

7.

Kézzel készült, és semmiféle kötőanyagot nem használtak hozzá. Az egyetlen eszköz: pár metszőolló. 

8.

Az épület üres, és nagyon jól áll neki. A kedvenc templomaim szinte teljesen üresek, pl. Tadao Ando Fény temploma.

9.

Az összefont vesszőknek van egy szuper tulajdonsága: elképesztő árnyékokat vetnek. A fényjáték felér azzal, amire csak óriás festett üveg rozetták képesek.

10.

Azt mondtam, üres a tér - de csak a fotókon tűnik annak. Amúgy biztosan megtölti a friss faillat, ami semmihez sem fogható.