Budapest épphogy túlélte a tükörjeget, amikor a világ másik felén elkezdődött az örökké napfényes designfesztivál, a Design Miami. De nem csak a nyáriasság vonzó benne, ez az egyik legérdekesebb seregszemle a designhetek sorában. Kiválasztottunk az öt kedvenc projektet!

Már a helyszín is csodálatos, a Design Miami természetesen nem szimpla fesztiválsátorban kap helyet, idén a Snarkitecture tervezett óriás vinil-hurkák alkotta előcsarnokot a központi épület számára. A különféle méretű fehér orgonasípok látszólag random módon sorolódnak egymás után, valójában látványosan hullámzó csarnokot formálnak, pont megfelelő méretű teresedéseket létrehozva. Nézzük, mi várja a látogatót, aki belép az Oldenburgot idéző óriás kígyóuborkák alá!

1.

Glithero: Silverware vázák

Első látásra semmi különös - valójában nagyon érzékeny koncepció áll a vázák mögött. Az ezüstfelület ugyanis Tim Simpson és Sarah van Gameren értelmezésében másképp reprezentál, mint egyéb nemesfém vázák esetében, az alkotópáros fényérzékeny felületet használ, amin különféle algák hagytak fotogram nyomot. Az organikus új értelmezése ez, miért ne figyelhetnénk a méltatlanul hanyagolt algalevelek szakadozott leveleinek szépségére? Ráadásul belelátunk a pórusaikba.

2.

Studio Job: Taj Mahal asztal

A Studio Job a belga design legjobbja, két új tárgyat mutatott be a Design Miamin. Job Smeets amikor próbálta elmagyarázni, mi ihlette az olvadó Eiffel torony ihlette asztali lámpát, a kilencvenes évekbeli Párizs bohém hangulatáról mesélt. Hozzám közelebb áll a feje tetejére fordított Taj Mahal-asztal, ami vélhetően abból a kliséből indul ki, hogy minden képeslapon látható fejjel lefelé is a palota, a tóból visszatükröződve.

3.

Fernando & Humberto Campana: Maracatu függő szekrény 

A Campana testvérek bőrrojtokkal borított kinyitható és felakasztható szekrénykét terveztek a Louis Vuitton számára - hangsúlyozva, hogy az utazás extrém helyzeteiben is képes otthonos kényelmét teremteni. A hatalmas, érett gyümölcsre emlékeztető miniszekrényke polcokat és világítást is magába foglal, miközben egy kisméretű köralakú dobozba összecsomagolható.

4.

Asif Khan: Parhelia

Írtunk korábban arról, mennyi izgalmas dolgot lehet építeni Swarovski kristályokból - Asif Khan példája is csodaszép, aki jégkuckót épített sokmillió kristály felhasználásával, hogy bemutassa a pálmafákkal övezett designfesztivál közönségének a Parhelia, azaz napgyűrű jelenségét, ami csak nagyon északon látható. Másnéven fényudvar - az egyik legszebb természeti jelenség. Khan meghozta a telet Miamiba!

5

Clemens Weisshaar & Reed Kram: R18 Ultra szék

Korábban az űrtechnológia eredményeinek felhasználása volt mindennek a csúcsa - mára úgy látszik földhöz ragadtabbak lettünk. Clemens Weisshaar és Reed Kram régóta kísérletezik a versenyautó-gyártás legfrissebb kutatásainak felhasználásával. Az Audi Lightweight Design Centre nevű részlegének tudósaival közösen fejlesztették ki az R18-at, ami amellett, hogy szép darab, pusztán 2,2 kg, és természetesen robotok állítják elő.