Fotók: Szabó Balázs [origo]

A Marie Claire Fashion Days a maroknyi értékelhető hazai divatesemény egyike, ha nem az egyetlen, amely a budapesti divathét hiányából fakadó űrt igyekszik valahogy betölteni. Ugyanakkor távol marad a nagy fashion weekek ritmusától, szokásrendjétől, közönségétől. Kis magyar zárvány, de szépen kirajzolja az aktuális körvonalakat. Most például jól megmutatta, hogy kicsit rosszkedvű a Use-zal induló nagy generáció, a hazai divat ősrobbanás óta eltelt nagyjából öt évben a lendület is alább hagyott. A Use mellett legnagyobb névként értékelt Je suis belle-t például hiába vártuk, el sem hozta téli kollekcióját a show-ra. De láthatóan a szorosan mögöttük álló fiatal tervezőgeneráció is kezdi unni magát, rengeteg az önismétlés, a jól begyakorolt megoldásokra áll az alkotók keze, nagyon meglepő fordulatot a tíz nagy tervező szekciójában nem láttunk. Azért voltak érdekes pillanatok, ezeket szorgalmasan lejegyzeteltük. Az elfogulatlanság jegyében kétféle véleményt mutatunk. 

Anh Tuan

Barbara:

A szigorú bussiness woman kap egy kis oroszos, tél hercegnője színezetet. Amikor jéghideg, minimál megoldásokat választ, ahhoz remek anyagok társulnak - a kollekció jó értelemben véve konvencionális, Tuan megtalálta és meg is tartja a megfelelő közönségét.

Kedvenc: Démonikus, könyök fölé érő fekete bőrkesztyű.

Hanna: 

Anh Tuan bemutatóin elsősorban a táskákat nézem, ezek a darabok erősek, amik elviszik az egész outfitet: most tektonikus felületeket, szépen összedolgozott bőrdarabokból formált fekete és matt sivatagszínű táskákat mutatott be, helyenként szegecs-hegyvonulatokkal.

Kedvenc: Szerénynek álcázott luxushátizsák ünnepnapokon rókafarokkal.

Benus Dániel

Barbara:

Végre valaki lovaglónadrágot adott fiúkra! Középkori durvaság, direkt elnagyolt csuklyák állnak szemben az aprólékos, geometrikus illesztésekkel. A kollekció legfeltűnőbb eleme, a pixelizált, töredezett mintákkal borított szövet is szépen megtalálja a helyét.

Kedvenc: Fekete ing, amin a keresztbe futó varrások vonalai mintaként működnek.

Hanna:

Imádtam a maszkulin, igazi őszi színek közé beszúrt mákos-mintás anyagot, amit a hivatalból csinos CEO-k és a termelői piacon az utolsó biomángoldon összevesző fashionisták is imádnának; a szabások elég összetettek, a zakók esetében néhol ki is fogtak az alkotón.

Kedvenc: Szuperszexi sötétzöld ing, vagy bármelyik ing.

Abodi Dóra

Barbara:

Válság-rongyrázás, dzsentri fényűzés. Hangos, zajos, színes: papagájtollak, szőrme-patchwork, ezüstvért, kristálycsillár, igazi grandiózus, mindent-bele kollekció, de talán egy kicsit túllőtt a célon, azzal együtt, hogy szerepelteti az ellenpólust is, a puritán, teljesen zárt, barna apácaruhát.

Kedvenc: Szép esésű fekete maxiszoknya, zárt piros blúzzal, aranyfüstös fekete dekoltázzsal. 

Hanna:

Hogy a „Titkos rétegek” kollekció mit szeretne mondani, az sajnos nem derül ki a kb. 30 féle anyag, tucatnyi szín és csillogós-prémes extrák ormótlan párosításaiból, kéne egy alapos forgószél, ami csak az ötletek felét hagyja meg a ruhákon és a kristályos bokacsizmákat végleg elviszi.

Kedvenc: A sötétkék szöszmöszös pulcsit le sem venném.

Mojzes Dóra

Barbara:

Maximumra csavarta a morcosságot, igazi horror show-t prezentál vérkoronákkal és vérző szoknyaaljakkal. Könyörtelen, éles szögek, női főgonosz-szettek, szadisztikus vonalakkal - a végén az eltévedt galaxishercegnőt leszámítva nagyon fenséges és koherens világ ez.

Kedvenc: Printelt csuklyás ruha, amin viharfelhők gyülekeznek.

Hanna:

A bemutatón nem a Prometheus jelmezeivel összecsengő zöldeskék részletek vonultak fel (noha Mojzes Dórára a hivatalos sajtóanyag szerint az volt a leginkább hatással), hanem pirossal passzintották a feketét a jellegzetes sziluettekben; aztán meglepő fordulatként sportos susogós és pamutanyagok jelentek meg, egy igazi streetwear-princess roham, ami az adidas és a Nike bohókásabb pillanataira emlékeztetett.

Kedvenc: Csuklyás ruha pörgős szoknyával, az ismerős szabás kevésbé darkosban. Szigorúan fejdísszel!

Szegedi Kata

Barbara:

A megszokott eszköztár elemei, az okos rétegeltség, töredezettség most nem muzsikálnak olyan jól, picit esetlenül találkoznak a vonalak. Az áttört pántos megoldások, ablakocskák ritmusa nagyon tud működni, de egy olyan tehetséges tervezőtől, mint Kata egy nagyobb fordulatra számítottam, nagyon várom a tavaszi kollekciót! 

Kedvenc: Egyszerű barna ruha, amin négy, a kulcscsontot és a mell alatti részt szabadon hagyó ablakocska nyílik.

Hanna:

Fogadni mernék, hogy maradék szövet nem nagyon akad Szegedi Kata műhelyében, az anyagdarabokból összeállított ruhák a tervező bíbelődős, játékos motivációit mutatják. A jelzésértékű uszályok a tour végére drámaibb formára váltanak, de a virtuóz szabás feladta a leckét: az összeállításnál elkaptunk egy-két hibát.

Kedvenc: A fekete istennőruha, aminek a vonulása alatt a közönségben ülő Mihalik Enikő arca ezernyi mosolygós gödröcskébe szaladt.

Kepp showroom

Barbara:

Folytatják a nyomott mintákkal való kísérletezést, a tükrözésekhez, photoshop-játszadozáshoz pedig egyszerű, már-már androgün ruhák adják a vásznat. Igazán üdvös a térbeliséggel való kísérletezés, a ruha színével megegyező plexilapocskák szövedékén át nyílik meg a harmadik dimenzió! 

Kedvenc: Fehér plexibetűkkel kirakott egyszerű ruhák.

Hanna:

Semmi bosszantó pontatlanság, csak szakszerűen realizált álmok fotóprinttel, statement-sárgával, a minimál-mottóval ellátott alvóspólók pedig nálam maradnak az önironikus művészet kategóriában. Emelem kalapom!

Kedvenc: Az evakuációs űrhajók tiszti egyenruhája, a rátétes szürke együttes.

Konsanszky

Barbara:

Minden, ami irritált a kilencvenes évek végén: irizáló bőr, érthetetlen, vádli felső részénél vágott nadrágok, ami senkinek nem áll jól, felül szűk, alul bővülő szoknyafazon, indokolatlan asszimetria, csillámos farmeranyag. Itt valami nem stimmel.

Kedvenc: Nincs sajnos.

Hanna:

Konsánszky Dóra is beállt a mindenre bőrmellény/harness egész estés trendjébe, viszont a ruhák anyaga (hangsúlyoznám, hogy szemre csak) nem volt túl meggyőző, hiába a narancs meg az élénk kék; plusz a háromnegyedes/négyötödös hosszú nadrágok is picit áporodottnak hatottak.

Kedvenc: A hosszúra hagyott fehér ing, megszámlálhatatlanul sok mindennel összepasszintható, érzékeny darab.

Sármán Nóra

Barbara:

Akárhogy igyekszik, hogy elválassza a menyasszonyi ruha tervezést az aktuális kollekciótól, az ünnepélyesség minden darabját áthatja - álomruhák képzelt alkalmakra. A kivágásokat addig feszíti, hogy végül teljesen kinyílik a ruha, néha a melleket csak egy pár zseb fedi, és a csipkének pedig új értelmet ad.

Kedvenc darab: Egyszerre dominás és szűzies örök-menyasszony ruha nyakörvvel.

Hanna:

Hajtókába tűzött virágszál a bemutatón, a gyönyörű, áttört anyagok, aprólékosan elhelyezett részletek habos összessége. 

Kedvenc: Az első piros csoda.

Nubu

Barbara:

A Kepp tervezői bedolgoznak ide is – nem véletlen, hogy Kepp basic kollekciónak tűnik. Úgy tűnik, mintha maradt volna a tavalyi nehéz, szürke szövetből, és a könnyű vízfesték hatású minták sem olyan izgalmasak már, mint amikor évekkel ezelőtt a Je suis belle nyúlt hozzá, vagy tavaly Tomcsányi Dóri.  

Kedvenc: Üde zölddel kombinált ruha télre jó választás.

Hanna:

Majdnem túl következetesen felépített kollekció szuperkoherens szettekkel, amiből csak a szenvedély hiányzik.

Kedvenc: Sajnos nem volt ott, annyira basic: a superscaled farkasfogminta egy szürke pólón. 

Use

Barbara:

A rajzfilmes karikatúra-kalapot leszámítva kiszámíthatóan a helyén van minden. Az alap daraboknál első ránézésre semmi különös, mégis ha arrébb tolnánk egy-egy vonalat, borulna az egész a finomra hangolt arányoknak köszönhetően. Szeretnivaló apró megoldások sorakoznak, mint például a kétgombos csatlakozás. 

Kedvenc: Fekete-fehér grafikus mintákkal borított felületek.

Hanna:

Vitaminbomba narancsok vezették végig a bemutatót, és jópár olyan darab vonult fel, ami egyértelműen az ízlés és stílus jegyében kerül majd a gardróbokba, de a sokáig várt design-katarzis még a záró nagyestélyivel sem bukkant fel.

Kedvenc: A szonikus tölcsérként remekül funkcionáló kalap, ami kiszűri a nálunk magasabb emberek hangját.
 

Markó Barbara, Kóbor Hanna Johanna