Romantikus, mégis tárgyias és végtelenül személyes projekt az MVRDV legújabb épülete. A helyszín Schijndel, egy apró, szupertradicionális holland kisváros, ahonnan Winy Maas, az építésziroda egyik alapítója származik. Igazi hoztam is meg nem is válasz a szigorú városatyák elvárásaira az egyik legjobb holland építészcsapattól: kedves parasztház és hűvösen csillogó kristálypalota egyszerre.

A legtöbb építész álmodozik arról, hogy a szülővárosában építsen valami jelentőségteljeset. Winy Maas társaival számos zseniális épületet tervezett már, például a spijkenisse-i Book Mountain könyvtárat, most pedig harminc éves küzdelem után végre átélhette ezt is. Az üzleteknek és irodáknak is otthont adó 1600 négyzetméteres épület a városháza és a templom közti foghíjra épült - begyógyítva a város második világháborúban szerzett sebeit. 

Nem volt egyszerű megoldást találni az űr betöltésére, a város ugyanis szigorúan hagyományörző megoldást várt az MVRDV-től. Mégsem húzhattak fel egy hamis régi épületet, úgyhogy valami igazán okos megoldással kellett előállniuk - így lett kamu helyett kamuflázs a válasz. Lényegében egy tradicionális holland parasztház óriás, üvegből készült sziluettjére printelték rá a falakat, ablakokat, muskátlikat. 

Szupergiccs helyett hátborzongató, álomszerű eredményt kaptak - a nosztalgia kicsit sem kínos megközelítését. A ház megfagyott emlék Winy Maas gyerekkorából. Ráadásul arányaiban is követi egy kisgyerek nézőpontját: nagyjából másfélszer akkora, mint egy valós parasztház, a két szint valójában hármat rejt. Az épület álomszerű hatását a szép fénytöréseken túl erősíti az a látvány is, ahogyan az emberek a téglafalon át járnak ki-be - a valós bejárat ugyanis nem esik egybe a printelt ajtóval.

A ház nappal még egészen konzervatív - éjjel viszont igazán furcsává válik, ekkor ugyanis lelepleződik az áttetszősége ahogy a belső tér fényei átsejlenek a falakon. Szerethető és otthonos látomás.