Fotók: Mudra László [origo], galériáért kattints a képre

Az esküvők sokaknak félismeretlen rokonok kínos lerészegedését, szívalakú lufikat és ehetetlen tortákat jelentenek, holott létezik egy egészen más megközelítés is, távol a kulcsra kész giccslakodalmak világától. A Mimi Events elsősorban vintage esküvők szervezésével foglalkozik, ami itthon viszonylag új műfajnak számít. Hétvégén még tart a pop up szalonja Halász Éva esküvői ruha showroomjában. Elmentünk és magyar divattervezők esküvői ruháit próbálgattuk. 

Egy esküvő megtervezése legalább olyan bonyolult, mint egy ház berendezése. Nagyon könnyű eltévedni, ha nincs egy tapasztalt segítő mögöttünk. Számtalan kellékre van szükség, de nem csak pipálgatni kell a listán, hanem összhangot is teremteni az alkotóelemek közt. Klenovszki Mimi, a Mimi Events alapítója azt vallja, hogy akár egy atlétában és tornacipőben is lehet házasságot kötni, ha megtaláljuk azokat az apró gesztusokat, amelyek ünnepivé teszik a pillanatot - csak az számít, hogy a fiú és a lány otthon érezze magát ebben az egészben.

A képre kattintva galéria nyílik

De a vintage esküvőről ne molyirtószag és a turkálóból vásárolt menyasszonyi ruha jusson eszünkbe.

Kapcsolat a gyökerekkel

Az esküvő olyan esemény, amely során a kevésbé konzervatív emberek is szívesen foglalkoznak a hagyományokkal és a családtörténettel, és ennek számos kifejezési módja létezik. Valaki átalakítattja az anyukája esküvői ruháját, valaki a nagymama csipketerítőjét kéri a süteményes tálcák mellé, valaki Grace Kelly-stílusú ruhát választ. Klenovszki Mimi szerint az a fontos, hogy a vintage esküvő nem arról szól, hogy nosztalgikus jelmezbe bújtatunk egy rendezvényt, nem szerepjátszás, hanem a gyökereinkkel való kapcsolatteremtés, a folytonosság a megélése. 

Még több képért katt a fotóra!

Ha jobban végiggondoljuk, a divatot anélkül is a múlt inspirálja, hogy a vintage címkét ragasztanánk rá. Amikor pedig egy ötvenes évekbeli Balenciaga esküvői ruhát tesznek elém, elgondolkodom rajta, mit jelentett volna ez a nagymamámnak, aki a legmorcosabb hiánygazdaság idején valószínűleg három modellből választhatta ki álmai ruháját.

Klenovszki Mimi sorban mutatja a titkos lelőhelyeiről kölcsönkért vintage darabokat, például egy hetvenes évek Párizsából származó ruhát, ami ráadásul már megélt egy esküvőt. 

Kattints a ruhára!

Sokan borzonghatnak a second hand megoldástól, hiszen ha nem ismerjük a ruha és a házasság történetét, egy használt esküvői ruha akár rosszat is jelenthet. Az esküvő ugyanis sokszorosan terhelt mindenféle babonákkal és szimbólumokkal, Klenovszki Mimi szerint ezért nem árt, ha hallgatunk a megérzéseinkre.

Kattintásra galéria nyílik

Klenovszki Mimit hallgatva egyre világosabbá válik, hogy a hangsúly valójában nem a vintage nosztalgián van, hanem a gondos tervezésen. Az esküvőtervező feladata a karmesteréhez hasonlít - az összhang megteremtése pedig designeri gondolkodást igényel.  

A kemény csipke vakarózó menyasszonyt hoz

Az esküvő műfaja mindig túlzás a hétköznapok világához képest, ezért nagyon könnyű megcsúszni vele, nehéz következetesen végigvinni egy szálat, minden részletre figyelni. 

Kattintásra galéria nyílik

A házigazda, Halász Éva két darabot is készített speciálisan ebbe a pop up szalonba: talán a két legdivatosabb korszak, az ötvenes évek és a húszas évek került terítékre nála, csodásan választott alapanyagokkal. A húszas évek karakterét idéző, testhez simuló darabon finom gyöngyös megoldások, az ötvenes éveket idéző ruha pedig puha pamutcsipkéből készült - talán kevesen tudják, hogy a kemény csipke kínosan feszengő, vakarozó menyasszonyt jelent.

Kattintásra galéria nyílik

A Flatlabből ismerős Bordács Andrea Kniff márkájával szintén bemutatott két vintage ruhát: nála a természetesebb, rusztikusabb vonalak köszönnek vissza. A harmadik magyar tervező Sármán Nóra, aki menyasszonyok közé született, ugyanis nem csak az anyukája, már a nagymamája is esküvői ruhákkal foglalkozott. Sármán Nóra nem csak esküvőre tervez, de ezúttal megmutatta a legfrissebb menyasszonyoknak szóló kollekcióját. 

Még több képért kattints!

Mumifikált virágok

A menyasszonyi ruha természetesen csak a jéghegy csúcsa, még nem volt szó a cipőről, fátyolról, kesztyűről és egyéb kiegészítőkről - sőt, még a fiúra sem adtunk semmit. Halász Éva mutat kettőt vőlegény-ruháiból is, ezzel viszonylag kevesen foglalkoznak - nem egyszer hallottunk olyat, hogy a vőlegény utolsó pillanatban valamelyik fast fashion bolt férfiosztályán próbálgatta izzadva a zakókat. 

Kattintásra galéria nyílik

Kiderül, hogy a vintage brossokból készült csokor soha nem hervad el, de ha valaki szeretné megmutatni a dédunokájának az esküvői csokrát, egy mezei virágokból font költeményt is képes életben tartani, mégha kicsit bizarrnak is tűnik üvegbúra alatt légmentesen mumifikálni virágokat. További érdekesség: nem az esküvői csokor repül a hajadonok felé, hanem egy dublőr, az úgynevezett dobócsokor, amelyben feltehetően minimalizálják a szúrós virágok számát.

Kattintásra még több kép

Ezen kívül élő virággal díszített tortát is találok, Klenovszki Mimi pedig virágos nyakéket kínálgat a kutyámnak: az esküvőn mégsem jelenhet meg szimpla nyakörvben. 

Egy tisztes budai lánynak öt gyűrűt kell kapnia

Nem csak a fotós kulcsfigura az esküvőn, a grafikus is. Meghívók, névkártyák, asztalszámok - mintha egy teljes céges arculatot kellene megtervezni. De nem csak ezzel van pepecselés, a napokon át hajtogatott papírrozetták a falon arra hívják fel a figyelmet, hogy a dekorációt sem érdemes egy nappal esküvő előtt kezdeni. 

Kattints a székre!

Ha nem is tesszük el emlékbe a meghívót, a csokrot vagy a ruhát, egy olyan eleme biztos van az esküvőnek, amely minden nap, mindenhová elkísér majd: a gyűrű. Egy tisztes budai lánynak állítólag öt gyűrűt kell kapnia. Klenovszki Mimi az ékszerek kapcsán arról mesél, hogy nagy divat lett, hogy a párok saját maguk készítik a gyűrűket. Bár nem kimondottan vintage tematika, de hiányoltam a pop up szalonból a magyar ékszertervezőket, akiknek kifejezetten keresik a jegygyűrűit, ilyen például Fördős Bence vagy a USE egykori ékszerfelelőse, Ferencz Vanda.

Valaki smaragdot kölcsönöz, valaki virágokból hajtogattat magának tiarát, egy azonban biztos: klasszikus gyöngynyakláncot ritkán látunk esküvőn, mert a babona szerint szomorú házasságot hoz: minden gyöngyszem egy könnycseppnek felel meg. 

Helyszín: HALASZEVA Showroom, Budapest, 1051, Október 6 utca 15, félemelet

Nyitvatartás: február 8-10., 11.00-17.00 óra