Már csak néhány napig tart nyilva a London College of Fashion pop up boltja a West End szívében, a Carnaby Streeten, amely az egyetem kedvenc friss diplomás tervezőinek munkáit mutatja be. A divat műgyűjtőinek kötelező program, ugyanis a reménységek korai darabjai később sokszorosát érik majd mostani áruknak - a kínálat elég széles palettán mozog: már 20 fontért is vehetünk karkötőt, de jaj annak, akinek elcsavarja a fejét egy 400 fontos selyemruha. Kiválasztottuk két kedvenc feltörekvő divattervezőnket!

Nagyon nehéz megítélni, kik lesznek a jövőbeli sztárok, ugyanis bárki megcsúszhat, vagy önismétlésbe fulladhat a kezdeti sikereket követően, ráadásul nem egy tehetséget láttunk már elfordulni a divatszakmától. Így inkább arra figyeltünk, ami az orrunk előtt van, és miután megvizsgáltunk, felpróbáltunk sok-sok darabot. A férfiruhákra sajnos nem fordítottunk kellő figyelmet - így Joseph Turvey és Domingo Rodriguez ruháiról is csak halvány benyomásunk maradt, pedig állítólag ők most a város nagy kedvencei. Illetve az agyonsztárolt Ada Zanditon sem hagyott bennünk maradandó nyomot.

Lili Colley

A Fashion Jewellery osztály friss BA végzősei közül Lili Colley a legígéretesebb jelenség, biztonsági őr és fashionista mind megbabonázva tapad a kassza magas fehér trónusához, mikor Colley ékszerei futnak a belső monitoron. Egyszeri darabjai olyanok akár egy távoli meseországból teleportált eszközök, amelyek a mi realitásunkba érkezve fagytak meg: őrületesen színesek, csillogóak és mesterségesek.

Esetlenül rejtőző műanyag testük anélkül idomul varázstalan világunkhoz, hogy túl sokat fedne fel magából. A színes plexilemezek fényjátéka azonban elárulja, a rétegek legmélyén rejtőző tükrök egy párhuzamos valóságra nyílnak. A nagyzoló, geometrikus formák mind a plexirétegekkel való építkezés eredményei, amelyeket elölről-hátulról vékony aranylapok zárnak le. A layeres töltekezés és a zárólapok is a szerkezetet egyszerűségét ünneplik, amely a plexilapok csillogásának köszönhetően mégis bonyolult térhatást eredményez. 

Para Manko

Para Manko - Silence Between Syllables nevű márkájával már tavaly is jelen volt a LCF pop up boltjában, nem kevés sikerrel. Azon végzősök egyike, akiket az Asos kiemelt fiatal tervezőként árusított, aminek köszönhetően meglehetősen nagy sajtófigyelmet kapott. Sem az általa használt technológia, sem a stílusa nem új, darabjai mégis magával ragadóak. Alig van olyan tervező, aki ne incselkedett volna legalább egy-két kísérlet erejéig a digitális print technológiájával - sőt valakinek védjeggyé vált, például Mary Katrantzou-nak, aki olyan sokszintes grafikus építményeket hoz létre ruháin, hogy napokig is tarthat, még a szemünk bejárja őket. Para Mankót első látásra azzal vádoltam magamban, hogy Katrantzou-t koppintja, de amikor kézbe vettem pliszírozott harangszoknyáját, amelynek minden redőjében repetitív kristálymotívumokat rejtett - megenyhültem.

A technika és szemlélet hasonló, de ez a darab teljesen más hangon szólal meg. A tükrözött minták és a szabás finom összhangba kerülnek - a print nem veszi át a hatalmat a ruha felett, ráadásul nem lehet átsiklani afelett sem, hogy elsőrangú alapanyagokat, nagyon finom selymet használ.


Mihály Kamilla, Markó Barbara 

Az üzlet november 1-jéig tart nyitva. 

Cím: G5 Kingly Court, Carnaby, Soho, London, W1B 5PW

További info erre!