A kortrijki biennálé fontos design seregszemle: egyrészt a holland-belga design rajongóinak kötelező, másrészt Lowie Vermeersch, a biennálé kurátora utálja azt a frusztrációt, amit az ezer négyzetméteres vásárok okoznak a látogatókban - a kortrijki Interieur 2012 ezért más irányt választott.

A biennálé igyekszik bizonyítani, hogy egy designkiállítás attól még nem lesz élvezetes, hogy szép tárgyakkal telezsúfolnak hangár méretű termeket, egy ilyen rendezvény megtervezéséhez ugyanúgy jó designerek kellenek. Nem elég, hogy az installációk és az elrendezés kézenfogva vezeti végig a látogatót a kiállításon, az átlátható információs anyagok és a hostess egyenruhák is szuperül néznek ki. 

Damien Fredriksen Ravn-t az esemény logója inspirálta az egyenruhák tervezésénél


A központba helyezett installációkat  - milyen meglepő - a Future Primitive témára fűzték fel, és akárcsak a pekingi designhéten, Kotrijkban is a mániákus egyszerűség ötvöződött a tudományos-fantasztikus ötletekkel. Nem könnyű válogatni, de nézzük azt a három projektet, amit mindenképp érdemes megnézni!

1. Troika / Arcades

A londoni designstudió szépen megoldotta a házifeladatot: projektjük, a gótikus hajlatokat idéző fényfolyosó egyszerre szuperegyszerű és szupermodern. A fényoszlopok Fresnel-lencsékben végződnek, amelyek éppen úgy törik a fényt, mintha a csóvák a kellő ívben elgörbülnének.

2. Ross Lovegrove / Instinctive Override

Az angol sztárdesigner installációja, a folyamatos mozgásban lévő papucsállatke valójában egy vízcsepp ihlette konceptautó. A futurisztikus, képzeletbeli járművek tervezése nem tűnik hiábavaló passziónak, ha olyasvalaki skicceli fel őket, mint Lovegrove, akire mindenki odafigyel - legalább fél füllel. 

3.Donald Judd / Furniture

A brüsszeli Galerie Greta Meert tavaly télen rendezett kiállítást az amerikai minimal art egyik legnagyobb alkotójának bútoraiból - ez a válogatást helyet kapott most Kotrijkban is. Ami zseniális Judd installációiban, visszaköszön végletekig perfekcionista és egyszerű tárgyaiban is. A holland/belga design egyik legerősebb ága amúgy is a design-art, amely folyton elmossa a design és képzőművész közti tűnékeny határvonalat. Nem kell hatalmas sznobnak lenni, hogy valaki szeresse Judd hetvenes évekbeli bútorait, csodaszépek.  

A fesztivál hivatalos oldala

Kövess minket a Facebookon!