Bármennyire is tartózkodunk a 3D nyomtatás napi szintű ünneplésétől, van egy terület, ahol az eljárás kezdeti felhasználásával jelentkező önkívületi formaalkotás értelmet nyer.

Ez pedig a cukrászat.

Az édességiparból számtalan példát ismerünk arra nézve, hogy egyes formatervek hogyan irányítják az étel fogyasztását, a csokoládé táblás kiosztásától kezdve a pálcás jégkrémekig.

A kézileg ekészített cukrásztermékeknél egészen más elvek érvényesülnek, ott többnyire szigorú geometrikai alakzatok tetejébe annál esztelenebb dekorációs igény lép, melyet úgyis úgy eszünk, ahogy bírjuk. Számos mestercukrász az absztrakció legmélyebb bugyraiban keresgél, van aki figurális ábrázolásra esküszik, és Barbie szoknyája mögé szeretne benézni (lásd lent).

De mi történik a díszítési mániával, ha a fraktálos formák iránti rajongásnak már nem a rendelkezésünkre álló gyümölcsgerezdek szabnak határt?

Megtaláltuk a 3D nyomtatás egyik legszórakoztatóbb módját: egy kristálycukornyomtató céget, amely esküvői tortákra, és mutatóba szánt süteményekre készít díszítéseket. Valószínűleg eggyel több embernek fogja megmozgatni a fantáziáját, mint amennyi valaha szivecske formájú, bögreszélre tűzhető cukorformákat vásárolt.

Fotók: The Sugar Lab