A londoni Design Museumban a héten nyíló Future is here című tárlat bevállalta az A New Industrial Revolution alcímet. A Design Terminálban megrendezett 3D print expó után mi is hagytuk magunkat manipulálni, és kiszakadt belőlünk a harmadik ipari forradalom megjelölés.

A designsajtó lieblingje, a 3D print és az azt övező fogalmi rendszer a Design Museum kanonizációs működése folytán elmélyülni látszik, de ahogy a Future is here kiállítás kurátora, Alex Newson is elismeri, nincs félrevezetőbb elnevezés magánál a 3D printnél se. Meghonosodását cserébe valószínűleg az is segítette, hogy az azt helyettesítő rapid prototyping, additiv manufacturing vagy a layer manufacturing nem fülbemászó kifejezések. Erről és ennél lényeglátóbb kérdésekről a kurátorral készített interjúban itt olvashatunk tovább.

A Design Museum november elejéig látogatható tárlata megpróbál gyököt vonni a 3D nyomtatás körüli izgatottságból, mindezt bődületes látogatószámok generálása mellett persze nem könnyű. Így aki szerint a 3D nyomtatás az idei év "design-macaronja" vagy egyszerűen kínosnak tartja, hogy újabb kulturális rétegeket ér el, és Ron Arad egyébként is már a 90-es évek végén megmondta, azoknak inkább szintén a múzeum falain belül megrendezett Lesser known architecture című kiállítást ajánljuk. 

Képek: Design Museum