Made in Hungary

Balra L'ubica Mildeová szlovák tervező IKEA-kritikus oltára (Fotók: Hajdú D. András)

Jól ismert világtrend, hogy a nagy multik terjedésükkel egyre szűkítik a helyi formatervezők mozgásterét. Akik, ha árban nem is tudják felvenni a versenyt, egyediségükkel és ötletességükkel ugyanakkor simán jelenthetnek alternatívát a világcégek mellett. Ilyen kisszériás hazai termékekből szemezget évről-évre a Made in Hungary-kiállítás.

Idén először levált állandó társáról, a Lakástrend Kiállításról, és a Design Hét egyik önálló eseménye lett a VAM Design Centerben, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás szervezésében. A MEED-nek (Meeting of European and Central Eastern European Designers, azaz a visegrádi négyek feltörekvő designinnovációjának platformja) köszönhetően idén a magyar tervezők mellett már másodszor is jelen voltak lengyel, cseh és szlovák designerek is. Ők az U-alakú kiállítóterem hasánál helyezkednek el, míg a magyarok a terem két szárában. Az itt látható termékek egy része már piacra került, egy része még prototípus.

Made in Hungary
Fock Máté átalakított Vespája, a Motofocker

A kiállított munkák nagy része bútor, textil vagy lámpa, de van itt teherhordóvá átalakított Vespa-robogó is. Először az tűnt fel, hogy elég vegyes a kiállított tárgyak színvonala; többszöri körbejárás után ez a benyomás módosult azzá, hogy azért túlsúlyban vannak a klassz dolgok.

Biztos közönségsikernek tűnik Tóth Kata hintalóvá alakítható etetőszéke (Kattuska) és a Starry Light lámpabúra. Az előbbi egy háromfunkciós okos gyerekbútor, ami pillanatok alatt alakítható át tetszés szerint hintalóvá, rajzasztallá vagy etetőszékké; ha pedig pont nem kell, kis helyen is elfér. Farkas Anna és Batisz Miklós lámpabúrái pedig a nappali hangulatfelelősei lehetnek: a két napforduló és a két napéjegyenlőség csillagképeit ábrázolják, az éjszakai égboltot vetítve a szoba mennyezetére.  

Made in HungaryA csillagos égboltot adják vissza a Stary Light lámpabúrák

Vicces fricska a szlovák L’ubica Mildeová IKEA-kritikus oltára (első kép), a cseh Boris Klimek lufikra emlékeztető színes lámpái vagy a lengyel Velhome tervezőpáros állólámpája, akik az oly divatos színes textilkábeles lámpákat gondolták tovább igen ötletes formában: fém keretre tekerték rá a színes kábelt, és ezzel kész is a lámpabúra.  

Made in Hungary
A Velhome tervezőpáros játékos lámpája

A világítótestek általában is a kiállítás egyik legerősebb részének tűnnek, a magyaroknál a fafóliából hajtogatott csomószerű Plumo-lámpák vagy a Codolagni-lámpák azok, amiket följegyeztem. A textil szekciót látva viszont - persze pár üdítő kivételtől eltekintve - kicsit az volt az érzésem, hogy megállt fölöttük az idő vagy nincsenek források az ötletek kivitelezésére.

Néhány kiállított tárgy tanulsága, hogy a bútorok funkciói manapság már olyan irányba is bővíthetők, ami korábban a sci-fi-k tárgykörébe tartozott: van olyan bútordarab, amely okostelefonnal kooperál, és olyan elválasztófal, amely fűteni is képes.

Made in Hungary
Fa fóliából hajtogatott Plumo-lámpák

Több TENT-et megjárt tervező munkája is megtalálható a kiállításon, mint Vidó Nóri székei, vagy Koós Daniella (Koodform) polcrendszere. Utóbbit kifejezetten a TENT-re készítette és egy hónap múlva lesz belőle termék.

Made in Hungary
Előtérben a Codolagni-termékek, háttérben Koós Gabriella TENT-et megjárt polcrendszere

Már a Lakástrend-kiállítások idején nyilvánvaló volt, hogy ez egy nagyon pragmatikus tárlat, amely vásárlásra akarja buzdítani a látogatókat, de tulajdonképpen nincs ezzel baj. Még ha a két szervező személyes szűrőjén keresztül is – amivel lehet vitatkozni vagy éppen nem -, legalább évről-évre bemutatja a honi alternatívákat a globális világcégek termékei mellett.  

Az ötnapos ingyenes kiállítás 30-áig látogatható, a péntek szakmai nap, amikor az alkotók munkáit bemutató előadássorozaton kívül, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjlehetőségeit a HITA pályázatait mutatják be a látogatóknak.