Az első számmal nemrégen elindult Struct.Zine építészetelméleti fanzine arról szól, amikor a barkácsolás nem a kék overálos fószert, a design szó nem a fura formájú tárgyat, az építészet pedig nem a forgalmi dugót jelenti. Az új kezdeményezésről Csiszár Mátyás, a Struct.Zine egyik kitalálója mesélt.

Az első Struct.Zine-ben bemutatott külföldi és magyar kezdeményezések között ott a nem díszítő funkcióval rendelkező fesztiválépítészet és a parti (Hannahanna, Burning Man, Ozora, Bánkitó Fesztivál), a pop up bolt és a mozi (Films os Fridges), vagy a már kidobásra ítélt tárgyak átalakításának gyakorlata (például a leselejtezett alkatrészek játszótérré és parkká formálása). Szóval, amikor egy zöld fesztiválon megpihenünk az arra alkalmas újrahasznosított fotelben, gondoljunk olyan fogalmakra, mint az urbanisztika vagy az upcycling.

A fanzine háromhetente fog megjelenni egy hajtogatott A3-as lap formájában. Egyik oldalán elméleti írást, a másikon arra reflektáló monokróm grafikát találunk. A koli falára is lazán felragasztható poszterrel megtámogatott Struct.Zine így éppen print formájában különbözik a hasonló tematikával rendelkező elméleti írások kínálatától. A digitális tartalomtól túlcsorduló 21. század elején a kiadvány lényege Csiszár Mátyás szerint éppen az anyagi jelleg. „Nem egy üresen lebegő térbe nyomunk ki szövegeket, valami kézzel foghatót hozunk létre. Ilyen típusú olvasmányból tízezer karaktert online a kutya nem fog elolvasni. Így az éjjeli szekrényen is pihenhet és a kezébe lehet nyomni valaki másnak is.”

Benne akkor alakult ki egy közérthető, de alapvetően a szakmában mozgó nyomtatott periodika ötlete, mikor egy építészeti utópiákkal foglalkozó kutatása (reflektopia.tumblr.com) során nem igazán talált magyar forrásokat. Olyan kortárs elméleti szövegek hiányoznak szerinte, amelyek saját vizualitással és nyelvezettel, szexin szólnának a lényegről. Csiszár szűkebb majd szélesebb körben is beszélgetett fiatal kreatívokkal az ötletről és mivel hasonló reakciókkal találkozott, egy vegyes hátterű csapattal elindították a fanzine-t. A szerkesztő brigádban mindenki kapcsolódik az építészethez, de a tudás több irányból jön. Az építészmérnököknél beszélt azokkal, akik nem szigorúan csak házakban gondolkodnak, megkereste például a TEK (Társadalomelméleti Kollégium) városműhelyét, a Képzőművészeti Egyetemről az intermédiásokat és a kurátorokat, a bölcsészek között a művészetelméleteseket. "Rájöttünk, hogy lenne erre igény. Bárkinek, ha fél mondatban vázoltuk a tervet, csillogott a szeme."

A hiány és annak pótlása tehát nem érint mindenkit. Az épített térrel profin foglalkozni, az összefüggésekbe mélyebben elmerülni egy szűkebb közegnek érdemes. Alapvetően nem az utca emberéhez, hanem olyan fiatal egyetemistákhoz és kreatívokhoz szól a Struct.Zine, akiket érdekel a város, de nem találkoztak még megfelelő inspirációval, tematikával. A március 4-i lapszámbemutató beszélgetésen körülbelül kétszázan vettek részt. „Arra gondoltam, maximum nyolcvanan jelennek majd meg, ehhez képest csak fanzine-ből fogyott 130 darab. Ez egy nagyon jó, pozitív feedback volt.”

Csiszár Mátyás szerint a végső cél a kritikai gondolkodás beindítása az építészet és a társadalom viszonyával, a városi kultúrával kapcsolatban. A terv így nem csak a fanzine fenntartása és terjesztése, lényeges a lapok által beindított találkozás is. A bemutató sikerén felbuzdulva a szerkesztőkben felmerült, hogy a Struct.Zine „lap plusz beszélgetés”, vagyis kerekasztalok és meet upok formájában is érdekes lehet. Az írások vitaindítóként, ötletek beindításaként szolgálhatnak azoknak, akik kapnak rá. Bölcsészek és mérnökök, építészek és designelméletisek, urbanisták és művészetmenedzsmentesek egyesülhetnek az olyan megoldások kitalálásért, amivel többek között az első szám példájaként szolgáló Művelődési Szintet (Müszi) kezdetben építő Studio Nomad is előállt. Ők a Blaha Lujza téri Corvin-épület korábban üresen álló, 2800 négyzetméteres harmadik szintjén segítettek kialakítani az új kulturális és közösségi teret, például az eredeti álmennyezet szétbontásával és falakká formálásával.

Egy példány nyomdaköltsége körülbelül száz forint, de nincsen megszabott ár. Annyit lehet érte adni, amennyit jónak látunk. „Az első számot és a honlapot egy egyszeri felajánlásból tudtuk finanszírozni. Azt gondolom, addig érdemes csinálnunk, amíg igény van rá, vagyis amíg saját magát tudja fenntartani a lap.” A lelőhelyekre egy speciális tárolóban kerülnek ki a számok, ezeken egy lyuk található. Ide lehet bedobni a pénzt, ami végül a kiadó Drót Közhasznú Egyesülethez kerül.

A fanzine a következő helyeken kapható március 6-tól: Fuga; Müpa könyvesbolt; Bercsényi Kollégium; Akvárium Klub jegypénztár; Design Terminál; Müszi.
https://www.facebook.com/StructZine
http://structzine.hu/