Nehéz hőségriadóban a téli vakációt tervezni, de nem mindegy, mit hordunk majd, ha félév múlva is a kánikulát választjuk. Már ha megtehetjük. Mindenesetre spagettipántokkal és aranyárban mért szőttesekkel készülünk a karácsony utáni zsírégetésre. A Use Unused 2014-es resort kollekciójának bemutatója a Das Modellen.

A resort kollekció a divatvilág egyik legszórakoztatóbb kategóriája, ami praktikusan két okból lehet jelen egy szezonális íven. Az egyik az őszi-téli és a tavaszi-nyári kollekciók közti átkötés lehetősége, a másik az a fizetőképes közönség, amely a karácsonyi súlyfelesleget szikrázó napsütésben olvasztja le, és erre jól megválasztott ruhatárral készül. A resort kollekciók ezért túlnyomórészt olyan ruhákat tartalmaznak, amikben kényelmes a tengerparton grasszálni, cserébe nem kell velük sokat kombinálni sem.

Erre az átkötésre többek között azért van lehetőség, mert a Use nemrégiben befektetőt talált – a 300 milliós tőke az eddiginél jóval komolyabb nemzetközi piaci jelenlétet hoz majd, illetve olyan érdeklődést, ami hamar top áruházakba tornászhatja a márkát.

A növekvő elvárások miatt pedig újra kellett gondolni, hogy a drapériákkal játszó, nagyasszonyos kunsztozás meddig vihető el, illetve mi jöhet a helyébe. Az ejtésekkel, felvarrásokkal nyomatékosított anyagminőségek felett ugyanis eljárt az idő. Ezután egy hátraarc következett, visszanyúlás az alapokhoz, ami a 2013-as téli kollekcióval állt pályára. Mostanra úgy tűnik, az indulás óta lemorzsolódott vásárlók egy érett, egészséges Use-t kapnak vissza a kezdeti technokrata, sportos beütéssel.

A 2014-es resort kollekciót is a sportöltözékek pörgették fel, de itt mozgáshoz szabott struktúrákat látunk eredeti környezetükből kiesve. Ilyen a vakítófehér rácsos neoprén, ami a lazább esésű susik gyakori hálós bélését idézi, vagy a síaláöltözőknél is használt mikroszálas anyag, amire ránagyítva méhkas mintázatot kaptak. A teniszbíróknál ismert szúrósszemű sildek, lebbenő, szűzies sportszoknyák ugyanazon játékszabályok szerint ferdítik el a valóságot. Ez a ferdítés a ruhák rétegzettségében is jelen van, ahogy sokszor a sportfelsők alól kénytelen-kelletlen melltartópántok kandikálnak ki, úgy itt a tervezők azt felcserélik, és egy lazább esésű pólóra húzzák rá a kombinét.

A könnyed, szabad anyagok kapnak egy nehezéket is – a neopréneket, illetve az egyszerű jerseyket vastag, neon illetve aranyszálas szőttesek ellensúlyozzák, a chanel buklé találkozása az alsóruházattal.

Mindeközben a 90-es évek legszebb emlékei is előkerülnek, az osztálybulik ismerkedős neccei, a lassúzás közben lecsúszó spagettipántok, haspólók, amiből a köldökékszerek villannak ki. Mindez persze a Use szűröjén keresztül – a hasban elvágott narancs ruha neoprén rácsozaton sejlik át, így a vízszintes derengés sokkal inkább egy Mark Rothko-festménnyel teszi hasonlatossá, mint Blümchen fellépőruháival.


Fotó: Móró Máté
Kreatív együttműködés: Gyenge Nóra
Make-up: Titkos Bernadett
Make-up asszisztens: Vozák Tímea
Haj: Károlyi Márk @ Hairclub
Modell: Blanka @ Attractive