Az Astor Place Cube vagy röviden The Cube (vagy a hivatalos nevén Alamo) Tony Rosenthal kültéri szobra, amit a hatvanas években készített, majd New Yorknak ajándékozta. Azóta a Lafayette Street és a 8-ik utca forgalmas kereszteződésében áll, az Astor Place-en. Elég feltűnő jelenség, de még a helyieket is meglepné, ha megtudnák, hogy valaki beköltözött a hat négyzetméteres acélkockába.

Dave

Már ha igaz. Az internetezők épp most kezdik megfejteni, hogy a témában készült és amúgy nagyon izgalmas 3 és fél perces videó valódi-e vagy egy Whil nevű gyors meditációs technikát kínáló cég ügyes gorillakampánya, vagyis egy hoax.

A 37 éves, csak Dave-ként bemutatkozó író amúgy teljesen hitelesnek tűnik, amint elmeséli, hogy a kockát választotta menedékül a modern világ állandó bombázásai elől, mint amilyen az email, a telefon vagy a szociális média. A kocka belsejét titokban mini-lakótérré alakította át (még New York-i viszonylatban is nagyon kicsivé). A város zajainak kiszorítására pedig hangszigetelő szivaccsal bélelte ki a belsejét, és mindenféle alapvető kényelmi megoldással szerelte fel, ami lehetővé tette, hogy az alváson kívül főzni, olvasni és írni és még húzódzkodni is tudjon a szobor belsejében. Még előhúzható fürdőszobája is volt.

Dave

Dave egy bicikli generátort is beszerelt, amivel állítólag áramot csinált magának. A videóban elmondja, hogy minderről persze hosszú időn keresztül senki sem tudott, arról meg végképp nem, hogy illegálisan a kockában él. A járókelők időnként megpörgették a kockát, ami kicsit idegesítette az írót, aki elondása szerint általában éjjel 3 körül hagyta el otthonát: ekkor vitte ki a szemetet és ürítette ki a vécé tartalmát.

És jön a fordulat: Dave hamarosan kiköltözik apró kockaotthonából, mivel egy meditációs technika segítségével – ami mit ad isten, épp a Whil fejlesztett ki – most már képes kezelni a nagyváros terheit és ártalmait.