In Vogue: The Editor's Eye címmel december 6-án mutatja be Amerikában az HBO a legújabb dokumentumfilmjét. A film témája a világhíres divatagazin, a Vogue története, premierje pedig kis híján pont arra a napra esik, amelyiken 120 éve először került az olvasók kezébe a magazin (az első szám 1892. december 17-én jelent meg).

A film címében is utal arra, hogy a Vogue-nál folyó munkát a szerkesztők szemén keresztül mutatja be, a magazin archívumát is felhasználó felvételek között egykori és jelenlegi munkatársak is megszólalnak benne. A legendás főszerkesztő, Anna Wintour elmondta, hogy ha a Vogue-ot ünnepeljük, akkor a divatszerkesztőket is ünnepeljük, hiszen ők felelősek a magazinban megjelent képekért, és ők a magazin titkos fegyverei. A Vogue stábja mellett többek között Nicole Kidman és Sarah Jessica Parker is szerepel a filmben, és nem maradhatnak ki a tervezők sem, megszólal például Marc Jacobs és Vera Wang is.

A filmnek most már van hivatalos előzetese is, így néz ki:

A 120 éves Vogue nemcsak a dokumentumfilmmel, hanem egy hasonló című könyvvel is ünnepel. Az októberben megjelent Vogue: The Editor's Eye című album a magazin történelmének emblematikus fotózásai mellett szintúgy a szerkesztők munkáját mutatja be. A könyvbe itt lehet belelapozni, és William Klein, 1963-ban a Párizsi Opera előtt készült képe is innen van.

Pár éve a Vogue-ról, illetve a divatvilágot meghatározó szeptemberi kiadás szerkesztéséről már készült egy dokumentumfilm, és ha az HBO filmje fele olyan jó is lesz, mint a magazinnál folyó kíméletlen profizmust megörökítő Szeptemberi kiadás, akkor a nézők biztos jól járnak majd.

Anna Wintour és csapata számára tehát nem okoztak meglepetést a köztük sürgölődő filmesek (ráadásul Wintourról jelenleg is készül egy dokumentumfilm), de az HBO-nak sem ez lesz az első témába vágó dokumentumfilmes próbálkozása. Az idei Sundance Filmfesztivál hivatalos programjába is bekerült About Face című filmben például egykori szupermodellek vallottak a test változásairól, a divatról és persze az üzletről.