Bátor kísérletbe fogtunk: vajon el lehet intézni a karácsonyi ajándékvásárlást anélkül, hogy betegyük a lábunkat olyan helyekre, ahol mindenki az életéért harcol, miközben ezredszerre hallgatjuk, hogy "Last christmas I gave you my heart"? Vörösmarty tér és plázák kizárva - és közben fontos szempont volt, hogy lehetőleg magyar tervezők termékeit válasszuk, és ne költsünk többet a kelleténél.  

Nem lehetetlen küldetés a jó ajándék beszerzése Budapesten, egyetlen délután alatt majdnem mindent megvettünk.

12.30 Designterminál

Kiindulópontunk, a város középpontjában álló Design Terminál Ajándékterminál nevű karácsonyi vására enyhe csalódást okozott. 2008-ban láttunk fehérre fújt ágakat egy low budget momés kiállításon - a Design Terminál kurátorainak azóta sem jutott jobb eszébe. Az Ajándékterminál kiállításnak kissé unalmas és szétszórt, vásárnak pedig nem elég praktikus. Vásárlóként folyamatosan olyan tárgyakkal találjuk szembe magunkat, aminek nincs kiírva az ára vagy éppen a tervezője. De aki elég kitartó, találhat itt is érdekes tárgyakat, például nagy kedvencünk a Flatlabben is fellelhető Absoloot: csodás füzeteik és noteszeik tökéletes apró ajándékok. Örültünk annak is, hogy szembetalálkoztunk a Boook kiadó szakácskönyveivel, Mangalica című új könyvük nagyszerűen sikerült. 

Aki komolyabb ajándékot keres, figyeljen Juhos Janka ékszereire, 15 ezer Ft-tól már kaphat egy bükkfahártyából és sárgarézből készült gyönyörű karperecet.

A felső szinten kapott helyet a divattervezők számára kialakított showroom, ahol nem csak csillámos szürkemarhával díszített sálat vehetünk 22 860 forintért - hanem rendkívül kedvező áron (15 ezer forint alatt) juthatunk hozzá régi Je Suis Belle darabokhoz. Az apró kiegészítőket bemutató polcnál óvatosan - a lenti ágas-bogas installáció itt is visszaköszön, én majdnem félszemű lettem ennek köszönhetően. 

13.30 Bazilika - Szőke Gábor Miklós karácsonyfái

Nem vetettük bele magunkat a Bazilika előtti bodéváros forgatagába, csak a széléig merészkedtünk, ahol Szőke Gábor Miklós ökotudatos, többször használatos karácsonyfái alkotnak kis erdőt. A sokféle színben és méretben megalkotott fácskák anyagát megöregedett nyárfa széldeszkák alkotják, melyek évközben megmaradtak Szőke Gábor szobraiból. A legkisebb, legegyszerűbb darab 7 000 forint, a legdrágább 68 000 forint. Ha nem lett volna hátra még néhány állomás a nagybevásárlásból, a hónom alá kaptam volna egyet - javasoljuk  ezt az állomást a túra végére hagyni. 

14.00 Szegedi Kata showroomja

Még mindig a környéken maradva, meglátogattuk Szegedi Kata és Benus Dani műhelyét, és sokkal több karácsonyi ajándék árkategóriájú ruhát és kiegészítőt találtunk, mint vártuk. Egy Szegedi Kata-ruha mindenképp jó befektetés (itt írtunk róla bővebben), és a régi darabokhoz most elég nagy árengedménnyel juthatunk hozzá - 15 ezer forint alatt minden unalmas téli alapdarabot felvidító csodás mellény, ruhák, pólók vártak ránk. Az új kollekcióhoz készített fülbevalók és nyakláncok szintén elérhető áron sorakoznak, de 4500 forintért sapkát is vehetünk. Férfi szeretteinkre gondolva pedig megéri vetni egy pillantást Benus Dani gyönyörű ingjeire, amiről korábban ódákat zengtünk - kettő is gazdára talált az idő alatt, amég ott jártunk, szóval érdemes sietni.  

15.00 Use

Szegedi Katától csak egy ugrás a Use showroomja, ahol viszont sajnos már véget ért a nagy karácsonyi kiárusítás, csak egy-egy régi darab maradt. Hős szerelmeseknek ajánljuk azonban az aktuális darabokat is, az árak húzósak, de ha valaki örömkönnyeket szeretne csalni kedvese szemébe, itt is válogathat. Nagy kedvencünk például a finom fekete-fehér fraktál printes blúz - ára 55 ezer Ft. 

A szorított tempó miatt idén kihagytuk a Je Suis Belle showroomját - de egy párhuzamos valóságban Szegedi Katától inkább ide vezetett volna az utunk, hiszen nem csak a Design Terminálban, hanem a saját műhelyükben is találhatunk izgalmas, régi darabokat és ékszereket karácsonyi ajándék-áron. 

15.30 Girls next door

A Deák térről egy pillanat alatt eljutunk a Duna túloldalára, a Vár alatt megbújó kis galériába, a Girls next doorba, ahol többek közt Ív & Candie képturkáló várja a vásárlókedvű közönséget - 1500 forint alatt juthatunk hozzá az igéretes fotós-páros korábbi munkáihoz. Keretezve, dobozra kasírozva valamivel drágábban - de még így is jó befektetésnek tűnik eredeti ÍC képet ajándékozni. Nemcsak fotókat, hanem szépséges Soulglobes láncokat is találunk a Girls Next Doorban - az Ív&Candie-vel kooperációan született gömb-medálok például 6000 forintba kerülnek. 

17.00 Projekt showroom 

A Hajós utcában megbúvó változó tematikájú pop-up bolt budapesti mércével mérve meglepően tág merítést vállalt. Kissé kaotikus és szeleburdi tálalás, de remek szelekció - karácsonyi hangulatba hozó sütiformák, díszek, fények mellett tényleg minden korosztálynak szóló ajándékokat találtunk itt. A Cukorka műhely ezerszínű cukros csomagjai - nem csak gyerekeknek és nem csak szigorúan vacsora utánra - változatlanul nagy kedvencünk. Új felfedezés a Botanica - a növényi festékkel színezett kendők és nyaklánycok kollekciója úgy természetközeli, hogy közben nem rossz értelemben véve hippi - szuper ajándék kedves bio-anyukáknak. Asztmás unokaöcsénknek vehetünk Red Dot díjas magyar sópipát (4950 forint), és akinek elég merészek vagyunk rendezni a lakását, puha horgolt lámpabúrát.