Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András [origo] 

Mind arra vár, hogy új ruhát kapjon: a csúnya aranyló, a szocreál porszívó, a horrorisztikus fogorvosi szék, az értelmezhetetlen lélegeztető szerkezet, a magányos kábelkupac és a muzeális értékű flopilemez. A tavaly tavasszal indult, önellátó Művelődési Szint (Müszi) elindította második tárgyátalakító pályázatát, a Transzformerszt.

Az ikeás fészekrakó ösztön és a felhalmozott tárgyak dominanciája a Harcosok Klubjából ismerős, a fogyasztói társadalommal szemben megfogalmazott kritika viszont szerencsére nem csak a világ felrobbantása lehet. A kilencvenes évek óta ismert upcycling alternatívát kínál és egyre ismertebb gyakorlattá válik. Az öreg, elhasználódott, kidobásra ítélt tárgyak vagy alapanyagok nem egyszerűen újrahasznosításra kerülnek, hanem új funkciót és értéket nyernek. A dolog több szinten is működik: módosulhat egy-egy tárgy, de komplett építkezést is lehet fenntarthatóan, talált és felajánlott anyagokból kivitelezni. A Müszi az nagyban, ami saját Transzformersz programja kicsiben. Bársony Julia művészeti vezető szerint a Szint „ugyanúgy épül, ahogyan ez a kiállítási tematika van összerakva – itt mindent felújítunk, újrahasznosításra kerül vagy új funkciót nyer”.

Kattintásra még több kép! Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az először 2012 novemberében – akkor REkoncept néven – megrendezett projekt három részből áll. Március 8. és 15. között lehet megnézni és kiválasztani a nyers tárgyakat, ezután egy hónap marad az átalakításukra. Az újjászületett műveket április 13. és 20. között állítja ki a Müszi, ezalatt már folyik az online licit (az átalakított alkotások árát a pályázók és a szervezők együtt határozzák meg). Április 20-án végül nagyszabású finissage és aukció keretében vásárolhatóak meg a transzformált tárgyak. A bevétel egyharmada az alkotóé, a többi a most is épülő kulturális téré lesz. Az az alkotás, amely nem kel el, szintén a szinten marad.

A tavalyi REkoncepten a pályázati anyag egyharmada kelt el. Egy steampunk lámpa például harmincezer forintért.

Szemétből építkeznek

A Transzformerszen kiállított tárgyak több forrásból kerültek a Müszibe: egy részük az előző körből maradt meg, több az elmúlt hónapokban került a Szintre, de a bent dolgozó alkotók közül is sokan tettek hozzá valamit a projekthez. Kintről kifejezetten erre a pályázatra is felajánlottak sok, otthon már legfeljebb csak porfogó funkcióval rendelkező tárgyat. Bársony Júliától is több anyag került kiállításra: a Harmadik Hang Háza társulat díszletei és kellékei, a régi Kossuth mozi vagy a Bagoly cukrászda anyagai szintén megújulásra várnak.

Kattintásra galéria nyílik! Balra Bársony Júlia, jobbra Domokos Emőke (fotó Hajdú D. András)

„Egy fogorvosi széket itt a Corvinban szedtünk le a negyedik emeletről. Van ott egy orvosi műszer is, amelyről őszintén nem tudnám megmondani, micsoda pontosan” – meséli Domokos Emőke, a Transzformersz egyik projektfelelőse.

Szerinte a Müsziben a folyamatos megújulás a leginspirálóbb. „Szemétből fal, szék és színpad lesz. Az igazi transzformerek azok a fiúk, akik mindennap részt vesznek az építő-bontó munkálatokban” – mondja Domokos. A Müszi 2012 eleje óta épül folyamatosan, így sokan tudják már, hogy ide érdemes elhozni a fel nem használt anyagokat. „Most építettünk például egy új műhelyt, amelynek az egyik fala hatvanas évekbeli szekrényekből, a másik itt talált vasasztalokból, a harmadik pedig felajánlott raklapokból áll. Semmiből építünk várat. Nincs pénzünk arra, hogy anyagokra költhetnénk, viszont nagyon sok helyen megkérdezik lomtalanítás előtt, hogy el tudunk-e vinni dolgokat” - meséli Bársony Júlia.

Még több képért kattints! Fotó: Hajdú D. András [origo]

Előfordult már viszont az is, hogy a szemben lévő házból úgy szállítottak el tökéletes állapotban lévő bútorokat, hogy azt csak ablak tisztogatás közben vették észre a Müsziből. Ezen kívül egy éppen bontás alatt álló kínai étteremből is szereztek beépíteni valót.

A falak városról mesélnek

A Művelődési Szint abban az időszakban indult, amikor Budapesten több kulturális helyszín kényszerült bezárni vagy állt éppen átalakulás előtt. Az egész helyet így fedezték fel az akkor még a Tűzraktérből, a Sirályból, a Merlinből, a Romházból, a Fogasházból, a Kossuth Moziból, a Gödörből és az átalakítás előtti Átrium Moziból utcán maradt alkotócsoportok. „Ha ránézel a falakra, meg lehet mondani, melyik honnan származik a városból. Ezek sokszor kulthelyek voltak az elmúlt öt évben Budapesten.”

Kattintásra galéria nyílik! Fotó: Hajdú D. András [origo]

„Volt nemrég egy New Tech Meet Up programunk százhúsz fővel, egy színházi előadásunk száz fővel, a harmadik teremben pedig éppen irodalom óra ment harminc fővel. Előtte három héttel már tudtuk, hogy le kell majd ültetnünk kétszázötven embert, de feleannyi székünk sem volt.” Nekiálltak mindenből padot gyártani, a New Tech-es csapat pedig meghirdette, hogy aki tud, székkel érkezzen. „Jöttek az öltönyös, nyakkendős, laptopos srácok az oldalukon a székekkel, amit aztán a program után itt hagytak nekünk” - mesélik.

A központosítás ellenében

A Müszi gyakorlatában kérdéseket tesz fel, megoldások után kutat kreatív újratermeléssel és zöld elvekkel, itthon viszont még az újrahasznosítás is nehezen épül bele a hétköznapokba, a mainstream kultúrába. „Ennek a történetnek két rétege van” – fogalmaz Bársony Júlia. „A mainstreamnek megvan a saját helye, az egész várossal. Az az érdekes, ami ebből kilóg. Ez nem azt jelenti, hogy a kreatív ipart és annak résztvevőit ne próbálnánk bevonni. Mi nem szeretnénk mainstreammé válni vagy vetekedni ezzel a kultúrával. Azt szeretnénk, ha onnan jutnának el hozzánk. Van ebben egyfajta missziótudat is. Az, hogy a közösséggel elhitessük, hogy felelősséggel tartoznak afelé, amit ők maguk használnak. Mikor háromszáz forintos hozzájárulást kérünk egy programért, az nem azért van, mert meg akarunk gazdagodni. Így beszállnak a rezsi költségbe vagy abba, hogy befejeződjenek a munkálatok. A misszió a közösség együttes felelősségvállalása, az alternatív kultúra tovább mentése és fenntarthatósága a centralizálással szemben.”

Kattints az érdekes fogorvosi székre! Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Szint nemsokára átadja co-working irodáját is, amit két hétig ingyen lehet majd kipróbálni. Ezzel párhuzamosan tervezik letenni a mozi alapjait is. A Balázs Béla Stúdió felajánlott két vetítőgépet a Müszinek, akik a klasszikus mozi élményt szeretnék így visszahozni a köztudatba. A mozi variálható, nyitható térként egyszerre működne koncertteremként, tánc és open stúdióként, színpadként is.

A Müszi hétköznapokon 10.00-21.00 óra között, hétvégén 14.00-20.00 óra között tart nyitva. Ha nincs nyitva a kapu, csöngess!

Transzformersz pályázat: március 8-15.; kiállítás: április 13-20.; aukció: április 20.