Vannak nap- és szélenergiával üzemeltetett házak, és úgy tűnik, hamarosan lesznek olyanok is, amelyek energiaszükségletét algák biztosítják. Az osztrák Splitterwerk Architects nemrég lett kész a házszerkezettel, az épület neve BIQ, és ez lesz a földkerekség első ún. mikroalgákkal borított háza. Az épületet az Internationale Bauausstellung Hamburg (IBA) kiállításon mutatják be Hamburgban március második felében.

algaház

Az algákkal fedett homlokzatot úgy alakították ki, hogy az épületet bioaktív üveg-lamellákkal fedték be. Itt a tervek szerint sokkal gyorsabban növekednek az algák, mint normális esetben, továbbá a fény és az árnyék arányát is képesek lesznek szabályozni az épület belsejében.

algaház

A házról készült leírás szerint az ún. bio-reaktorok csapdába ejtik az algák által létrehozott hőenergiát, és ez biztosítja majd a ház energiaellátását. Miután elkészül a prototípus, tudósok és mérnökök vizsgálják majd, hogyan lehet leghatékonyabban megépíteni. És ha ez is megvan, indulhat a gyártás.

algaház

A projekt több stúdió és cég együttműködésével jött létre, ezek a Spitterwerk Architects, Strategic Science Consult of Germany, ARUP és Colt International.
via