Kihirdették az Electrolux Design Lab idei pályázatának győztesét: a kolumbiai Adrian Perez Zapata egy robotizált takarítószerkezettel nyert, és ha minden igaz, akkor ezzel gyakornokká dolgozta magát az Electrolux tervezői részlegén.

A Mabet nyolc döntős közül választották ki, olyan háztartásbeli víziók közül, mint a nyakláncként viselhető, személyes légtisztító, vagy az egyéni táplálkozási szükségletekkel szinkronizált 3D ételnyomtató. A verseny minden nevezője egy hasonlóan automatizált, tökéletes jövőben mozog, ami önmagában elég ijesztő lenne, de a Lab nem is terheli magát valós problémákra adott valós válaszokkal – a verseny pályázati tervei stimulátorként, és nem valós termékjavaslatként működnek. A nyertes terv egy több száz, miniatűr szárnyas robottal felszerelt takarítógép.

A Mab a lakás szkennelése után önállóan küldi ki a napelemmel töltekező tisztító rajt, és gyűjti vissza a koszt a kaptárba. Ott a vizes propellerekről begyűjtött kosz egy filter segítségével különül el, és készül újabb tiszta vízalap a takarításhoz. 

Az Electrolux Design Lab pályázat idei magyar versenyzője, Csernátony Fanni a top 20-ba jutott be, a MOME-s diák terve egy tengervízzel működtetett légtisztító rendszer