A születőben lévő új magyar légitársaság, a Sólyom Hungarian Airways egy Airbus A320 modellen lebegtette meg a cég arculati tervét. Július elején még nem árul jegyeket, de irodát bérelne a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A 2017-re 50 gépes flottát tervező utasszállító társaság már hat repülőgéppel is rendelkezik, augusztus 20-án pedig parádézna.

A Budapest Airport Facebook oldalára kirakott fotóról Zsótér László grafikust, a Malév logójának és arculatának tervezőjét kérdeztük. Szerinte a zöld és a piros nem a trikolórban használt árnyalat.

A brief ismeretének hiányában csak találgatni tudunk, hogy miért volt szükséges egy alig felismerhető madarat szerepeltetni a logóban, de ha a nemzetközi kliensek úgysem tudják kiejteni a nevét, talán felesleges is, hogy beazonosítsuk.

A madár az öntapadós tetoválások dimenziójában biztosan jól működne, az egyik szárnya üres, a másik teli, de a két szín, a zöld és a piros használata sem sokat segít az értelmezésben: egy terített szárnyú madár még nem feltétlenül sólyom.

A Das Modellnek nyilatkozó Zsótér László szerint a trikolor nem meglepetés, de a hozzá alkalmazott piros és zöld színek nem a magyar trikolorban használt árnyalatok. Szerinte azt sem gondolták át, hogy az aranybarna Sólyom felirat és a farokszárnyra felvitt minta hogyan viszonyul egymáshoz. Az az idő, amíg a gép elejétől a végéig tekintünk ugyanis más vállalati felületen használt grafikán nem segít, ott egyben látjuk a kettőt.

Szerinte a farokszárnyon lévő ábrázolás környezete is problémás. A körbe helyezett madár önmagában nem rossz elgondolás, számos légitársaság a svancon (farokszárny) feltűnő ábrát körrel emeli ki. Ezek azonban kifutó körök, a levágott szélek így kérdésessé teszik, hogy más fehér felületen ez a logó egyáltalán működhet-e. Nem világos, hogy a piros és a zöld sáv bármilyen egybefüggő fehér felületre helyezve hogy ér össze, illetve miként foglalja körbe a madarat.

Zsótér nem tett említést a használt fontról, de mi egy kicsit azt is fájlaljuk, hogy a Malév szellemiségében próbálták elhelyezni az ékezetet is. 

Nyitókép: Budapest Airport Facebook oldala