A Design Hét Budapest erős ékszerkínálatát többször emlegettük (itt és itt), de úgy tűnik egy fontos megközelítés így is elmaradt. A kiemelkedő ékszeres jelenlét ugyanis nem csak annak köszönhető, hogy a tervezők egyébként sem feszengenek galériás közegben, hanem annak a nem elhanyagolható jellegzetességnek, ami az ékszert a mozgásművészet motorjává teheti.

Ez történt a Jurányi Közösségi Házban rendezett Ferencz Vanda ékszerbemutatón is, az ékszerek három lányt motorizáltak, akik egy digitális aggyal voltak összekötettésben. Az átkábelezett modellek saját testüket monitorozták, az élő szövetbre kapaszkodó technika a testükre halmozott ékszereket figyelte. A tenyerükben rejlő kamerák tekintete irányította mozdulataikat, a testekre saját fényforrás csatlakozott, hajlított alumínium lemezekbe rejtett ledek.

A bemutató apropója a mostanra kikísérletezett kétarcú ékszersorozat, egyik oldalról üveg/karbonszövet, műgyanta réteg, másikról nemesfém bevonatú sárgaréz, melyek főleg fülbevalókon jelentkeznek. A kidolgozott, beszédes sokszögek másik oldala egy néma, fényes szín, csupa kétértelműség lifeg egy ékszeren. 

Látvány: Dömölky Dániel, Ferencz Vanda, Tóth Gergely

Koreográfia: Simkó Beatrix

Fotók: Dömölky Dániel