A világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága, a Walt Disney Productions a csillámporral leöntött vártornyok egyikében saját kutatói részleggel is rendelkezik, ennek eredményeiből tárgyal meg párat a Fast Co.design.

A stúdió egy időben alapvető filmtechnológiai újításokat hozott, amihez a legutóbbi löketet a Pixar 2006-os felvásárlása, és ahhoz kapcsolódó élénk fejlesztői közeg adta. A számítógépes animációban haladó Pixar megérttette a Disneyvel, hogy ha lépést akar tartani a közönségével, akkor újmédia eszközök kutatásába is kell egy kis pénzt csorgatnia. Ennek eredménye csupa szájtátásra alkalmas találmány, egy kedves, geek Disneyland, ahol egyedül a projektek végén feltüntetett Mickey Egér-logó van ránk kijózanító hatással.  

Itt van például egy olyan fejlesztés, ami tulajdonképpen a szobanövény földjébe dugott elektródával az élőlényekből elektromos hangszereket alakít, úgy hogy testüket egy folyamatos interfésznek tekinti. Ezzel hasznos adatok is mérhetővé válhatnak a növényen, miközben az érintésre leadott rezgésszámokat egy csillámporos adatvizualizáció-program mutatja.

Így tehát a Disney-kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad, nem kell lemondani a tündérporról, csak egy kis kiterjesztett valóság kell hozzá – a növényekhez rendelt képernyőkön fémes színekben gőzölgő növényeket látunk, melyek érintésre reagálnak.  

A fejlesztésről hosszabban itt, további ötletekről itt és itt lehet olvasni. 

Képek: Fast Co.design