A 3D print az egyébként nagyon tájékozott 81 éves nagymamám szerint bűbáj, varázslat - valahol itt értük el az általa még befogadható világ határait. Valóban olyan technológia, amit nehéz ésszel felfogni - az utóbbi években óriási geekjátszótér épült körülötte, majd szép lassan bevonódott a formatervezés folyamatai közé. Matthew Plummer Fernandez munkája pedig azért nagyon izgalmas, mert csavar egyet a sztorin, és mélyebbre ás a technológia adta lehetőségekben.

A remixet Fernandez konkrét és szokatlan módon hozza be a designba. Digital Natives című kollekciójához locsolókannát, Power Ranger-figurát, delfin alakú lámpát és még ki tudja miféle hétköznapi tárgyakat szkennelt be, majd kevercselt össze különféle arányban, hogy aztán a zajos eredményből a szívárvány minden színében pompázó vázákat nyomtasson.

A tárgyak gyönyörűek lettek, és ha nagyon-nagyon figyelünk nyomokban felfedezhetőek az eredeti mintázatok. A tervező kifejlesztett egy szoftvert, ami képes a beszkennelt formákat nyújtani-hajlítani, torzítani-ferdíteni - addig csavargatni, amíg teljesen át nem alakulnak.  

Ez a tárgyalkotási procedúra tulajdonképpen egyezik a hangminták simogatásának folyamatával. A különbség annyi csupán, hogy az eredmény más formában érint meg - varázslatos az a pillanat, ahogyan kilép a harmadik dimenzióba. Fernandez digitális bennszülötteit élőben is megnézzük hétvégén a 3D Print Show-n Londonban, és reményeink szerint más izgalmas projektekről is beszámolunk majd!