Legyen is borzalmas bármilyen világnap, az ICSID által június 29-ére meghirdetett ipari formatervezés ünnepnapja kiváló alkalom arra, hogy komoly fogalmi zavarokat hozzon felszínre. A „design világnapjaként” átvett esemény ugyanis az ipari termelésre szánt formaterveket, és azok széles hatáskörét ünnepli, nem pedig a tervezői tevékenységet, és annak emberi karakterét.

Ebből az alkalomból a nehezen elévülő Toaster Project-el szeretnénk mi is megemlékezni a tömeggyártott tárgyakkal ápolt viszonyunkról, a tervező ebben a videóban beszél az ambícióiról.

Thomas Thwaites megpróbál reprodukálni egy kenyérpirítót, amit mindössze 4 fontért vásárolt egy brit szupermarket leárazott kínálatából. A bökkenő csak az, hogy egy kenyérpirító, ahogy a legtöbb technikai eszköz a bányában kezdődik. Thwaites minden alapanyagot megpróbál önállóan előállítani és feldolgozni az Egyesült Királyságon belül, mely 9 hónapot és 1187 fontot vesz igénybe. A terv persze kudarcba fullad és a kísérlethez összeállított könyv borítóján egyetlen igazán jótanács marad: házasodj meg és megkapod inkább ajándékba. De ne becsüljünk alá egyetlen párezer forintos technikai felszerelést sem, mely Thwaites esetében 404 darab, különböző országokból érkező alkatrészt tartalmaz. 

Képek: Daniel Alexander